Sumanuto i bizarno – tako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio navode ratnog komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića, da Vučić šalje dronove i da želi da ga ubije. Riječ je o lažima, kojima Orić bježi od odgovornosti za zločine nad Srbima, reagovanja su iz Srpske i Srbije.

I tek što je prije mjesec izašao iz Suda BiH, praćen ratnim zastavama i pokličima, nakon kontroverzne oslobađajuće presude za zločine nad Srbima, Naser Orić požalio se sarajevskim medijima, ni manje ni više nego da mu se iz Srbije radi o glavi.

Svoje sumnje o automobilima, dronovima i navodnim informacijama od prijatelja iz stranih obavještajnih službi, kaže, prijavio je, ne SIPI, već Federalnom MUP-u.

“Primijetio sam jedno vozilo koje je bilo sa beogradskim tablama. Meni je bilo čudno zato što ta lokacija gdje se ja nalazim nije blizu neke putne komunikacije. Vidio sam dronove i onda sam jednostavno počeo da sumnjam odakle dronovi, jer to je šuma, priroda, gdje neko mora namjenski da dođe”, kaže Orić.

Nisam ni znao da imamo dronove, tek ih nabavljamo, uzvraća Aleksandar Vučić, koji Orićeve navode ocijenjuje sumanutim i bizarnim.

“Јa za razliku od Nasera Orića nisam ubica, nikome nisam ni oči vadio, nikoga nisam ni klao i više bih volio da mene nema, nego da bilo kad moram bilo koga da ubijem, njega da ubijem, toliko je sumanuto i toliko bizarno, kao što ste sami rekli, da nemam komentar. Nadam se da će on jednog dana odgovarati za svoje strašne zločine”, naglašava Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Orić nikoga ne zanima u Srbiji, osim da bude pravosnažno osuđen za ratne zločine, poručuje i srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin.

“Naser Orić je nažalost neosuđeni ratni zločinac, ali bez svake sumnje i lažov i kriminalac. Reći takvu laž može da kaže samo neko ko radi na tome da se sukobi u BiH, pa i sukobi sa Republikom Srbijom stvore ili gdje mogu uvećaju”, ističe Vulin.

Da ovakvim tvrdnjama, Orić želi da pobjegne od odgovornosti za zločine nad Srbima u srednjem Podrinju, zbog kojih je svojevremeno i Srbija tražila njegovo izručenje, ističu i u Republičkom centru za istraživanje ratnih zločina.

Pitaju – s kim to Orić šuruje u stranim obavještajnim agencijama, i da li ga one štite od odgovornosti.

“Orićem će, i treba i hoće i mora da se bavi pravosuđe i on treba da odgovara za sve ono što je počinio, a očigledno ne može da se bavi pravosuđe na nivou BiH, jer to pravosuđe isključivo želi da ga oslobodi”, rekao je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Bh. pravosuđe i više je nego jasno palo na ispitu kada je riječ o Oriću koji je, izgleda, krenuo u ofanzivu stvaranja doživotnog imuniteta za ratne zločine, upetljavajući u navodne prijetnje i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, za čiji linč u Srebrenici ni nakon tri i po godine, BiH nema, ili ne želi, da odgovori.

RTRS