Oni koji su dali najviše za Srpsku, nisu zaboravljeni!

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, u Sijekovcu kod Broda, posjetio je majku – heroja, Milju Zečević, kojoj su 26. marta 92. na kućnom pragu ubijena tri sina: Petar, Vaso, Milan i suprug Јovan.

Četvrti preživjeli sin Branislav umro je početkom mjeseca.

Zečeviće su, sa još 42-oje Srba iz Sijekovca, pobili pripadnici regularne Vojske Hrvatske i paravojnih hrvatsko-muslimanskih jedinica, prije zvaničnog početka rata u BiH.

Majka Milja Zečević 26 godina je na svojim plećima i u majčinskom srcu, herojski nosila tugu za trojicom nevino ubijenih sinova i surpugom.

Sada je ostala i bez četvrtog sina, koji joj je davao snagu za život.

– Ne mogu to nikome objasniti, kako mi je teško i kako mi je bilo teško. Sve je prešlo preko mene. Da sam četri sina i čovjeka sahranila…šta vam imam više pričati o tom. Nemam šta. Klonula sam sva od tuge, priča majka heroj, Milja Zečević.

O Milji sada brine druga generacija njenih potomaka. Unuk Goran navodi da je smrt četvrtog Miljinog sina Branislava i njegovog oca, dodatna tragedija za porodicu. Sreća je, navodi, što Republika Srpska brine o njima.

Danas ih je posjetio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– On nam je bio neka snaga, okupljao nas je tu sve, pomagao nam u svemu ne znam šta bih rekao… Želim da zahvalim predsjedniku i njegovim saradnicima na svoj ukazanoj pomoći, kaže Branislav.

Predsjedavajući Dodik rekao je da je i ranije pomagao Zečevićima, ali do to nije najvažnije, jer su Zečevići, kaže, dali za Republiku Srpsku najviše što su mogli.

Posjeta je kaže plod želje da ova porodica u praznične dane osjeti bar na tren pažnju svih nas, koji su tu da im daju moralnu podršku i kažu baki Milji da nije sama.

– Baka je u toku rata izgubila tri sina. Zar ima neko veće davanje u životu i da li je moguće nešto više dati? Zato ovdje primjećujem poseban patriotizam, koji proizilazi upravo iz te odgovornosti i osjećaja stradanja. Oni su stradali jer pripadaju našem narodu, što su Srbi i što su branili svoju kuću i svoje porodice, naglasio je Dodik.

Načelnik Broda Ilija Јovičić, nagalasio je da ga Milorad Dodik, kada se sretnu, uvijek pita za Zečeviće.

– Nikad nisam sreo predsjednika, a počesto smo se sretali, a da me nije pitao za ovu porodicu, kako je baka Milja, kako su oni. Kako su inače ljudi u Sijekovcu, koji su preživjeli jedan stršan maskr, koji nikada nije osuđen, dodaje Јovičić.

Okupacaija Broda počela je 26. marta 92. Za osam mjeseci okupacije u Brodu je bilo 10 logora za Srbe, kroz koje je torturu prošlo 2.000 lica, a ubijeno 226.

Јoš se traga za 50 nestalih.

A odgovornih pred licem pravde još nema.

RTRS