Kreativna radionica “Inideja” iz Prijedora pobjednik je takmičenja za najbolju poslovnu ideju u okviru akcelerator pilot programa Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Ideja proizvodnje drvenih didaktičkih igračaka, koju je u poslovni plan pretočio ovaj tim, osvojila je novčanu nagradu od 3.000 KM, koju dodjeljuje Agencija, kao i mogućnost inkubacije u okviru kovorking prostora u Agenciji za ekonomski razvoj grada Prijedora, sa kojom je i realizovan ovaj pilot program.

Kreativnu radionicu „Inideja” čine tri člana, bračni par Zdravko i Bojana Grbić iz Prijedora i studentkinja Mirjana Petoš. Oni se već dvije godine u svojoj radionici bave proizvodnjom određenih ukrasa i dekoracija, uglavnom po individualnim narudžbama.

Kako za Srpskainfo ističe Zdravko Grbić, prave dječije lampe, dekoracije za zid dječije sobe, ramove za fotografije beba, te slične personalizovane ukrasne predmete. Najviše narudžbi dolazi im posredstvom društvenih mreža, gdje predstavljaju svoje radove, ali se pored toga predstavljaju i na svim lokalnim sajmovima rukotvorina.

Foto privatna arhiva

Međutim, već neko vrijeme razmišljali su i kako bi sa individualne proizvodnje prešli na neku vrstu serijske proizvodnje, a posebno su se zainteresovali za proizvodnju originalnih igračaka.

Da bi provjerili koliko je ta ideja izvodljiva i održiva odlučili su da se prijave za ovaj program, koji im je omogućio da uče i prođu kroz sve faze pokretanja proizvodnje, od registracije, preko marketinga, te da razviju poslovni plan.

– Puno nam znači ova podrška. To ne moraju biti neka velika finansijska sredstva, važno je da su nas neke institucije prepoznale. Kad se pojavila informacija o akcelerator pilot programu rekli smo da moramo ući da prođemo cijeli taj ciklus, da ispitamo ideju, da vidimo da li ona funkcioniše, imamo li osnove da je provedemo do kraja, ima li ona ikakvog smisla. Učešće je bilo besplatno i bilo bi glupo da tu priliku nismo iskoristili. Imali smo odlične predavače i mentore od kojih smo dosta toga naučili – kaže Zdravko i dodaje da će nagradu uložiti u pokretanje proizvodnje u obimu u kojem to bude moguće za početak.

Kako ističe, nešto će uložiti da dodatno opreme svoju radionicu u kojoj je najvažnija mašina za lasersko rezanje i graviranje, te da naprave uzorke igračaka, odnosno kolekciju proizvoda koje namjeravaju proizvoditi, sa kojima bi onda mogli učestvovati i u drugim projektima i tražiti dodatne izvore finansiranja za ovaj biznis.

Po poslovnom planu koji su uradili, za pokretanje serijske proizvodnje igračaka treba im oko 20 do 25 hiljada maraka. Potencijalno tržište vide u dječjim vrtićima i igraonicama, a već ima interesovanja za njihove igračke i van Srpske.

– Supruga i ja smo uvijek bili kreativni i nečim se bavili. Ona je tehnolog, a ja mašinski inženjer. Supruga se bavila dekupažom, pa smo odlučili da sami pravimo i repromaterijal. Kupili smo jedan laserski rezač i u garaži počeli da pravimo najprije kutije, pa neke druge dekorativne predmete, suvenire. Mirjanu smo upoznali kad je došla da čuva našeg sina i vremenom smo je uključili u posao. Ideja da radimo igračke se sama nametnula, s obzirom na to da imamo troje djece i da smo stalno u nekim igračkama – kaže Zdravko.

Po njegovim riječima, igračke koje planiraju da proizvode treba da budu praktične i edukativne, a plan je da imaju određene karakteristike i svojevrsni potpis Montesori pedagogije. Osim toga, trebalo bi i da djecu podstiču da razvijaju vještine i da ih u ranoj dobi usmjeravaju na nauku, inženjerstvo, matematiku i tehnologiju.

Foto RARS

Inače, ovaj pilot program dio je aktivnosti projekta Accelerator – „Razvoj akceleratora za obezbjeđenje boljeg pristupa finansiranju za inovativna MSP”, koji sufinansira Evropska unija kroz Interreg Dunavski transnacionalni program.

– Uvijek sam zadovoljan kad možemo i finansijski da podržimo mlade, kreativne ljude koji su pronašli put za samozapošljavanje. Ovo je odličan primjer kako se uz dobru ideju i trud može napraviti posao. Svakodnevno možemo čuti priču da ovdje nema budućnosti, da se ništa ne može postići, da je sve propalo, ali ovi mladi ljudi na najbolji način to demantuju. Oni su primjer da se može i kako se može. Mi smo ih prepoznali i podržali, a nadam se da će ih prepoznati i podržati i drugi – rekao je direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić koji je nedavno potpisao i ugovor o dodjeli novčane nagrade ovoj kreativnoj radionici.

Đukić: Ima dobrih ideja

– Vjerujem da će oni podstaći i druge koji još nisu skupili dovoljno hrabrosti da pokušaju da realizuju neki poslovni poduhvat. Dobrih ideja ima. To je pokazao i ovaj naš akcelerator pilot program. Bilo je dosta dobrih poslovnih planova i bilo je teško izabrati pobjednika –kaže Marinko Đukić.

Kako ističu učesnici, u takmičenju je na početku bilo ukupno 12 timova, a poslovne planove na kraju je predalo njih šest.

Srpskainfo