Nakon što je šest organizacija civilnog društva uputilo nekoliko dopisa Instituciji ombudsmana za ljudska prava BiH u kojima traže da službenici ove institucije posjete sva lica koja je MUP RS priveo ili pritvorio u vezi sa okupljanjima od 25. decembra 2018, kažu Nevladinići.

Naravno, oni nikada neće podnijeti krivične prijave protiv onih koji zazivaju rušenje ustavnog poretka i javno pozivaju na nasilje, ali to i nije njihova uloga. Neke od ovih organizacija, kao Oštra nula ili KVART učestvuju u raspirivanju vjerske i nacionalne mržnje, falsifikujući istoriju i strastveno napadajući na sve što ima prefiks „srpsko“. To je njihov zadatak i krivične prijave bi trebalo podnositi protiv njihovog destruktivnog djelovanja.

Uloga MUP RS jeste da obezbjedi uslove za slobodno i javno izražavanje misli i neslaganja u najboljim tekovinama slobode govora, što Frontal.SRB sam najbolje demonstrira, prenoseći saopštenja organizacija koje zastupaju interese SAD, EU i NATO. Činimo to u cjelosti, ali samo preslovljeno, bez ispravljanja njihovog anglopoltronskog pravopisa i kolaboracionističkih imena.

SLOBODA EVRIMA: SABRALI SE SVI DOLARCI

Organizacije civilnog društva traže da Ombudsman BiH iskoristi svoje nadležnosti i ovlaštenja i ispita navode koji se pojavili u medijima prema kojima je, prilikom privođenja i hapšenja pojedinih građana i građanki, došlo do upotrebe prekomjerne i nedozvoljene sile policijskih službenika, ali i torture i ponižavajućeg tretmana u službenim prostorijama policije.

Organizacije takođe traže da Ombudsman i u narednim danima nastavi izbliza pratiti aktivnosti MUP-a RS prema članovima grupe Pravda za Davida i svim drugim građanima koji su se odlučili na mirno okupljanje i izražavanje svog mišljenja u vezi sa ovim slučajem. Predlažu da pri posjetama pritvorenim osobama budu prisutni, u duhu demokratske prakse, i predstavnici organizacija civilnog društva koje su posvećene zaštiti ljudskih prava i sloboda.

Organizacije još jednom podsjećaju da je BiH ratifikovala Konvenciju protiv torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja kojim je na sebe preuzela niz obaveza u vezi sa prevencijom ovakvih postupanja, te u tom smislu smatramo naročito bitnim uspostavu monitoring aktivnosti Institucije Ombudsmana u narednom periodu u cilju zaštite građana koji izražavaju svoj javnih protest i nezadovoljstvo radom organa gonjenja u predmetu David Dragičević.

Podsjećaju i da su spontana okupljanja građana međunarodni standard, te da se ovakvim postupanjem pripadnika MUP-a RS ugrožavaju prava na slobodu okupljanja i izražavanja.

Organizacije potpisnice:
Transparency International BIH
Helsinški parlament građana Banjaluka
Centar za životnu sredinu
Udruženje građana Oštra nula
Perpetuum mobile
Centar za mlade KVART

TRANSPARENSI NEŠTO RANIJE

Transparency International u BiH (TI BiH) podnio je danas Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci krivičnu prijavu protiv više policijskih službenika zbog prekomjerne upotrebe sile i postojanja osnova sumnje da su pri tome izvršili više krivičnih djela.

Na snimku koje TI BiH dostavlja uz krivičnu prijavu vidi se da su policijski službenici 25. decembra 2018. primijenili fizičku silu, između ostalog, i prema građaninu koji je oboren na betonsku podlogu, te da mu u tom trenutku prilazi drugi policijski službenik u redovnoj uniformi i nastavlja ga udarati. Istovremeno, uz krivičnu prijavu su priloženi i drugi uznemirujući snimci koji dokumentuju policijsku brutalnost prema građanima koji su se okupili na trgu u znak podrške porodici Dragičević. Pored toga, privedeni aktivisti, novinari i opozicioni političari javno su objavili da su bili maltretirani i ponižavani u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, što je takođe istaknuto u prijavi.

TI BiH je predložio da se pri istrazi koriste i nadzorne kamere sa Trga Krajine, kao i da se ispitaju aktivisti i novinari koji su javno svjedočili o policijskoj brutalnosti. U prijavi je opisano na koji su sve način pripadnici MUP RS prekršili zakonske propise dok su primjenjivali silu prema okupljenim građanima, posebno se pozivajući na Pravilnik o upotrebi sile MUP RS koji zabranjuje korištenje fizičke snage i palice prema djeci i starijim licima, kao i prema građanima koji pružaju pasivni otpor.
TI BiH podsjeća da je ministar unutrašnjih poslova RS, Dragan Lukač, na konferenciji za medije održanoj 26. decembra, bez utvrđivanja činjenica, izjavio da nije bilo upotrebe prekomjerne sile, te postavio novinarima pitanje „Da li se neko od tih građana žalio i donio medicinski nalaz da je povrijeđen?“.

Napominjemo da se za krivična djela za koja se ovdje terete policijski službenici ne zahtijeva da oštećeni imaju nanesene tjelesne povrede. Bez obzira na to da li su oštećeni građani podnijeli zvanične prijave i dokumentaciju, odgovornost policijskih službenika mora biti utvrđena i po službenoj dužnosti, posebno u situaciji kada građani imaju strah od dalje represije i posljedica.

Frontal.rs