“Deset godina ukazujemo da je Međunarodna zajednica u BiH napravila nakaradno pravosuđe”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je dodao da, ako oni osuđuju njegove stavove, on osuđuje njihove, nazvavši ih „neradnicima koji primaju dobre plate u Tužilaštvu“ i samo se „štele sa kriminalnim sektorom“

PREDSJEDAVAJUĆI Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik upitao je da li je Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS), koji ocjenjuje neprimjerenim njegove posljednje izjave o predmetu „Dragičević“, uradio bilo šta vidno u tom predmetu.

„Zanemarite ‘Pravdu za Davida’, da li je ova javnost zadovoljna pravnim sistemom? Ja 10 godina ukazujem kako pravosuđe u BiH ne valja i kako ga je nakaradno napravila međunarodna zajednica… I sada oni osuđuju moje stavove“, istakao je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je dodao da, ako oni osuđuju njegove stavove, on osuđuje njihove, nazvavši ih „neradnicima koji primaju dobre plate u Tužilaštvu“ i, kako je rekao, samo se „štele sa kriminalnim sektorom“.

„Tom sektoru ne smije ništa policija koja dovede pred njih počinioce raznih kriminalnih djela, za koje bi u svakoj normalnoj zemlji dobili pritvor, a tužioci ih puštaju… Kakva je to borba protiv organizovanog kriminala?“, upitao je Dodik.

On je upitao i kako će policajac, koji radi svoj posao, biti stimulisan da nešto uradi i izloži svoj život opasnosti da privede lopova, kriminalca i ubicu, a da ga nakon toga tužilac pusti na slobodu navodeći da nema elemenata da bude pritvoren.

„To svakodnevno gledamo i mi sada ne smijemo da kažemo ništa, a oni smiju. Njihova nezavisnost nije pitanje nezavisnosti od rada, već od političkog uticaja i s tim se slažem. Ali, mora da se uspostavi odgovornost prema javnosti. Kao i mi, koji smo izabrani, i oni imaju odgovornost prema javnosti“, poručio je Dodik.

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH rekao je ranije da VSTS ocjenjuje neprimjerenim Dodikove izjave o radu Tužilaštva.

Srna/Sve o Srpskoj