Jedna od vijesti koja je obilježila 2018. godinu i odjeknula kao regionalna seznacija dolazi iz hercegovačkog sela Bijelo Polje nedaleko od Mostara.

Naime, o Spasovdanu, koji je hramovna slava mjesne crkve Vaznesenja Gospodnjeg, protojerej Nebojša Radić našao se u nezgodnoj situaciji.

Sveštenik Radić, naime, svake godine, otkako je crkva obnovljena na slavski ručak poziva i komšije islamske vjeroispovjesti. I oni se odazovu. Ali, upravo ove godine, kada je hram slavio i 150. godišnjicu postojanja, je bilo posebno svečano. Spasovdan je bio u vrijeme ramazanskog posta.

– Pitao sam se šta da radim. Da ne pozovem komšije, nije red, ako ih pozovem, ljudi će doći na slavski ručak, a ne mogu ni da jedu ni da piju. A kod nas Srba, to ne ide, ne može se slaviti bez jela i pića – ispričao je paroh Nebojša.

Foto: Klix.ba/RAS Srbija

Efendija Idriz Agović, imam Karađoz-begove džamije u susjednim Potocima spremno je dogovorio: “Ja bih došao, gostoprimstvo se ne odbija, ali bih, naravno, postio.”

Paroh je, ipak, našao bolje rješenje. U prostoriji u sklopu crkve priredio je iftar za komšije, kojem je i sam prisustvovao, kao pravi domaćin.

Reakcije su bile brojne i uglavnom pozitivne. Vijest je obišla region, a pohvale su stizale sa svih strana, mada je bilo i prigovora.

– Negativno su pojedinci reagovali samo iz neznanja. Tako mi je jedan poručio: “Zašto dozvoljavaš muslimanima da se mole u crkvi.” Odgovorio sam mu: “Znaš li ti, čovječe, šta je iftar” – kaže paroh Nebojša.

Iftar je, ustvari, večera, odnosno obrok koji se priređuje u sumrak, u vrijeme posta, tokom islamskog mjeseca Ramazana.

Nakon iftara kod komšija pravoslavaca u Bijelom Polju muslimani vjernici su otišli na molitvu u svoju bogomolju.

Srpskainfo