Bitna odluka! Savezni sud u Švajcarskoj poništio je presudu za rasnu diskriminaciju poliičara Donatelu Pođiju zbog objavljivanja članka u kojem negira navodni masakr nad hiljadama bosanskih muslimana u Srebrenici 1995. godine.

Naime, Pođi je 2012. godine u članku naveo da je zvanična verzija događaja u Srebrenici laž i tvrdio da je tu zaista došlo do masakra, ali nad Srbima, a on se tom prilikom pozvao na knjigu “Srebrenica kako se zaista zbilo”, autora Aleksandra Dorna, koji se nakon ove presude oglasio na društvenim mrežama:

“Prije nekoliko godina u Švajcarskoj, političar Donatelo Pođi je osuđen zbog negiranja genocida, zato što je u lokalnim novinama  “Corriere del Ticinom” objavio pozitivnu recenziju moje knjige “Srebrenica kako se zaista zbilo”.

Međutim, gospodin Pođi je slučaj vukao dalje pred glavni sud i sada je oslobođen optužbe. Tako se to radi, nema predaje, napisao je Dorin.

Pođi je 2017. godine osuđen pred sudom u južnom švajcarskom kantonu Ticino, ali je Savezni sud sada ukinuo tu presudu, uz obrazloženje da “iako bi prosječan čitalac mogao da shvati tekst kao poricanje genocida nad bosanskim muslimanima, nedostaju dokazi da je autor imao namjeru da diskriminište”. Takođe se navodi i zabrinutost koju je nakon prethodne odluke iznio Evropski sud za ljudska prava, zbog slobode govora.

ALO