Dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci Predrag Ćeranić izjavio je Srni da su sinoćnji događaji pokazali stvarnu prirodu takozvanih mirnih i nenasilnih protesta koji se već duže dešavaju u ovom gradu, te da je sada na nadležnom tužilaštvu da sagleda krajnju namjeru djelovanja grupe “Pravda za Davida”.
“Govorio sam često da se ti, navodno nenasilni protesti, uvijek završe nasiljem i rušenjem institucija države u kojoj se dešavaju”, rekao je Ćeranić.

On je poručio da je sada na nadležnom tužilaštvu da sagleda prirodu počinjenih krivičnih djela, odnosno da li je zaista riječ o ugrožavanju bezbjednosti saobraćaja, kršenju Zakona o javnom okupljanju građana ili su posrijedi neka mnogo teža krivična djela.

“Tužilaštvo je sada na potezu i treba da sagleda pozadinu i krajnju namjeru ovih dešavanja koja se u svakom ozbiljnijem udžbeniku nazivaju specijalnim ratom, obojenom revolucijom, subverzivnim dejstvima”, naveo je Ćeranić.

On je podsjetio da se u Crnoj Gori vodi sudski proces protiv pojedinaca iz političkog života gdje u optužnici kao kvalifikacija piše “pokušaj državnog udara”.

“Kada pročitate šta se zaista dešavalo u Crnoj Gori i zbog čega su osumnjičeni ti ljudi, onda se vidi da su oni faktički u sudskom procesu zbog stvari koje su pokušali da urade, a to je već na banjalučkoj političkoj sceni”, ocijenio je Ćeranić.

Grupa “Pravda za Davida” sinoć je, nakon održanog skupa, prekinula koncert Harisa DŽinovića.

Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka su lišili slobode više lica zbog činjenja prekršaja po Zakonu o javnom redu i miru, Zakonu o javnom okupljanju i Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, a postoje osnovi sumnje da su izvršena i određena krivična djela.

SRNA