Vranješ: Nova forma političke borbe sa obrisima anarhizma

Profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci Aleksandar Vranješ smatra da su sinoćnji događaji u Banjaluci izašli iz okvira građanske potrage za istinom i pravdom povodom smrti Davida Dragičevića i prešli u novu formu političke borbe sa obrisima anarhizma.

“Smatram da su roditelje ovdje zloupotrijebili na izborima poraženi politički akteri koji sada u formi nereda pokušavaju da pronađu novi modalitet kako da politički `prežive` naredne četiri godine”, rekao je Srni Vranješ povodom sinoćnog protesta u Banjaluci.

On je naveo da ti politički akteri ne biraju sredstva i “spremni su da iza lažne empatije i neiskrene žalosti za Davidom, dovedu u opasnost i one građane koji su s najboljim namjerama izašli da javno iskažu protest protiv neefikasnosti pravosuđa” i da time, što je potpuno legitimno u svim demokratskim zemljama, izvrše svojevrsni pritisak na Tužilaštvo koje očigledno ne radi svoj posao kako treba.

“Ti politički akteri su prvo zloupotrebljavali građane, njihovu empatiju, žalost i zabrinutost da bi ostvarili profit u vidu glasova na izborima, a sad ih koriste da bi iza njih krili svoje namjere da izazovu nemire, da isprovociraju policiju da djeluje i da bi time dobili željenu reakciju opšteg haosa”, naveo je Vranješ.

On smatra da “samim tim što su sinoć uhapšeni aktivisti `Pravde za Davida`, a ne njihovi politički podstrekači, govori da će loše namjere navedenih političkih aktera uskoro izaći na vidjelo i to upravo kod učesnika protesta koji će se konačno uvjeriti u kojoj razmjeri su bili zloupotrijebljeni”.

Vranješ je poručio da posebno treba staviti na stub srama one zlonamjerne pojedince koji se kriju iza protesta da bi isprovocorali akciju policije zarad svojih ličnih interesa, bilo to internet publicitet ili osveta određenih pojedinaca koji godinama imaju problem s zakonom.

“Policija djeluje u skladu sa zakonom i svojim ovlašćenjima i imaju apsolutno pravo da djeluju ako bilo koja grupa odbije poslušnost i direktno im se suprotstavi”, ocijenio je Vranješ.

On tvrdi da su se ovi politički akteri i neprofesionalni i podobni mediji uz podršku određenih predstavnika međunarodne zajednice posebno potrudili da se događaji iz Banjaluke toliko dramatično prikažu u domaćoj, regionalnoj i svjetskoj javnosti da je loša namjera protiv Republike Srpske i njenih institucija više nego očigledna.

“To je ta simbioza koji navedeni politički akteri pokušavaju da postignu: provokacija policije da djeluje, posebno konstruisane medijske slike za spoljnu upotrebu koje diskredituju institucije Srpske uz snažne emocije prema smrti jednog mladića, s ciljem opšte destabilizacije Republike Srpske”, dodao je Vranješ.

On smatra da se ti akteri nadaju da bi u mogućem haosu isprovocirali međunarodnu intervenciju, koja bi “silom uklonila postojeću vlast i dovela one lažne političke dušebrižnike koji sve vrijeme podstiču građane na neposlušnost i na nasilje”.

“Јoš ako bismo u svu ovu analizu uključili i odnos prema NATO-u i Akcionom planu za članstvo jasno je da bi ovakav scenario odgovarao i određenim moćnim ambasadama. Sva sreća do ovog scenarija neće doći jer su se građani Srpske na svojoj koži uvjerili kako funkcioniše međunarodna zajednica u simbiozi sa njima podobnim političkim akterima, te neće nasjesti na sve to”, rekao je Vranješ.

Komentarišući prekid koncerta Harisa Džinovića, on je naveo da
spriječiti održavanje koncerta, rastjerati građane koji ne misle kao oni, ugroziti bezbjednost turista koji su posredstvom turističkih agencija uplatili novac da bi imali dobar i siguran provod u Banjaluci, oštetiti tuđu imovinu kao što je koncertna oprema, zahtijeva apsolutnu osudu.

Posljednje protestno okupljanje održano je sinoć na Trgu Krajine u Banjaluci poslije čega su demonstranti napravili niz incidenata.

Oni su otišli i do lokacije na kojoj je trebalo da bude održan novogodišnji koncert Harisa Džinovića, popeli se na binu i oštetili opremu zbog čega je njegov nastup nasilno prekinut.

SRNA/RTRS

Preporuka

Ćeranić: Erdogan izjavom da Dejton treba revidirat...
views 17
Prema procjenama pojedinih tink-tankova, na geopolitičkom planu sve više dolazi do zaoštravanja odnosa i to na skoro svim važnim tačkama, od Baltika d...
Tanasković: Polumjesec i šahovnica se razilaze, al...
views 55
U bošnjačkom vrhu opastaje opasna iluzija da unitarnoj BiH samo treba s puta skloniti Republiku Srpsku i Dodika. Piše: Darko Tanasković "Nerješi...
Zagreb i Sarajevo stvorili “genocidnu”...
views 115
Јoš od livanjskog pitanja s početka 90-ih, kada je političko vodstvo Hrvata u BiH tražilo da referendumsko pitanje o nezavisnoj BiH postavi dodatak, t...
Marija Milić: Zašto je četrestreća važnija od Dejt...
views 62
Dejtonski mirovni sporazum ozvaničio je Republiku Srpsku. Tako da vam je to kao ono ranije kad su se djeca rađala – u januaru rođen, u novembru upisan...
DANI(J)EL SIMIĆ: PRIJE NEGO SVEČANOST POČNE
views 436
Oni koji su se rodili u razmaku 09.01.1992. – 21.11.1995. rođeni su u Republici Srpskoj. I samo u njoj. To im ne može osporiti niko. Bila je to nepriz...
Arsen Čarkić: Crkva nije pekara
views 1564
Ljudi konačno već jednom moraju naučiti da Crkva nije pekara, niti bilo kakva uslužna djelatnost. Da, svi mi smo Crkva, ali ne svi mi koji se ponašamo...