Kada su deca sa ocem na igralištu ili u kući čuje se muva koja leti, ali kada su sa majkom – situacija je potpuno drugačija

Svaka majka sigurno zna kako je iskusiti nestašluke i neposlušnost dece koja su potpuno drugačija kada su sa ocem kome se ne penju na glavu kao majci.

Sada je i nauka potvrdila da se deca ponašaju “raspuštenije” kada su sa majkom. Loše ponašanje rezervisano je za prisustvo ženskog roditelja, dok se muška figura vidi kao veliki autoritet i uživa veće strahopoštovanje.

Deca se osećaju opušteno da pred majkama pokažu svoje emocije. Foto: Pixabay.com

– Moja ćerka se vratila sa igrališta na koje ju je otac odveo potpuno drugačija nego što je otišla. Dala sam mu nasmejano i razdragano dete, a kada se vratila njene oči su bile zbunjene i počela je da plače kad me je ugledala. Rekla mi je da je povredila nogu i da je mnogo boli. Moj muž nije imao predstavu o čemu se radi jer je dete do pre nekoliko trenutaka bilo sasvim u redu, rekla je jedna majka.

Mnogi roditelji prijavljuju slične situacije kada deca samo dođu kući i briznu u plač kada se nađu u majčinom zagrljaju. Ponekad može da se desi i da mališani zalupe vratima majkama ispred bnosa iz protesta zbog nečega što im je majka “uradila”, čak i ako imaju samo 5 godina. Detetu je nezamislivo da tako nešto uradi nekom drugom odraslom, ali majka je druga priča.

Čini se da deca žele da samo na svoje majke da prazne negativne emocije. Ovo mnoge majke dovodi do ludila, jer majke danas imaju veoma stresan život zbog posla i svih obaveza koje moraju da ispune od momenta kada dete odvedu do škole i kada ga uzimaju posle časova. Danas, majke još pored toga moraju da trpe i dečije hirove. Razlog za to je taj što se deca osećaju opušteno da pred majkama budu onakva kakva zaista jesu, da se ne pretvaraju i ne trpe ništa. Dete ne mora da glumi da je hrabro pred majkom , ne plaši se da plače ili čak vrišti.

Deca se ponašaju mnogo mirnije i poslušnije kada su sa ocem. Foto-ilustracija: Profimedia/ImageSource

Majke moraju da istrpe sva negativna osećanja njihove dece jer su one za njih “emotivni kontejneri”. Za decu je majka uvek sigurna luka i otok na kome mogu da se odmore pre nego se opet vrate u nemirne vode života. Dete uvek može da se osloni na majku kada mu je potrebno da se reši emotivnog tereta. Nestašluk i loše ponašanje je onda sasvim normalno i majke treba da ga shvataju kao kompliment, jer su dokaz da njihovo dete u njih ima potpuno poverenje.

Ovo je sve osnova za zdravo samopouzdanje koje dete gradi s godinama. U suprotnom, nešto debelo neće biti u redu sa detetovim razvojem i kasnije u životu neće znati ni moći da se nosi sa određenim situacijama. Deca treba da znaju da su voljena i da budu svesna da su upravo takva najvažnija svojim roditeljima, posebno majkama.

(Telegraf.rs/apost.com)