Jedan kao imam, a drugi kao pjesnik, glumac i reditelj njeguju elementarnu plemenitost i dijele je ljudima oko sebe. Pogotovo onima koji vape za pravdom

Spojila ih je zajednička ljubav prema pozorištu, koja se, očekivano, u slučaju ljudskih gromada kakve su pjesnik, Prijedorčanin Darko Cvijetić i imam kulturnog i vjerskog bisera, Čaršijske džamije u Prijedoru Omer ef. Redžić pretvorila u divno prijateljstvo.

Bajramske baklave

Upravo te niti uzajamnog poštovanja krasile su zajednički razgovor koji smo vodili na obostranu želju u jednom od kultnih prijedorskih kafića, „jer institucije i mjesta ne određuju čovjeka, već on njih“.

Obojica su definitivno ličnosti godine u Prijedoru. Efendija Redžić zbog niza lekcija iz tolerancije koje je podijelio sa svijetom. Možda najupečatljivija ostaje ona s podjele bajramskih baklava kada su mladi svih nacionalnosti i vjerskih konfesija, zahvaljujući njemu, Bajram vratili na ulice Prijedora.

Drugi koji je napisao deset knjiga poezije i posljednji prozni roman „Šindlerov lift“ pretendira na to da postane Evropski pjesnik slobode. Još jedna potvrda antiratnosti koju bi, kako kaže Cvijetić, u svom stubu moralnosti trebao imati svaki čovjek.

Obojica „Avazovih“ sagovornika s ponosom ističu da u čestim susretima rado uče jedan od drugoga.

– U tom smislu ja se “apdejtujem“. Svesti Darka samo na Prijedor i Bosnu znači osiromašiti ostatak Evrope i svijeta – šarmantno primjećuje ef. Redžić.

Pozornica ili papir

Uostalom, u zajedničkom su poslu: jedan kao imam, a drugi kao pjesnik, glumac i reditelj njeguju elementarnu plemenitost i dijele je ljudima oko sebe. Pogotovo onim proganjanim, poniženim, uvrijeđenim, onima koji vape za pravdom i lijepom riječju.

– Omer to radi kroz svoj posao. Dijeli ljubav i govori ljudima da dijele ljubav. Isto to radim i ja, bez obzira na to da li stojim na pozornici ili pred bijelim papirom – kaže Cvijetić.

I pritom ih ne brinu mnogo zagovornici drugačijih priča, jer da ih nema, svijet ne bi bio zanimljiv i vjerovatno bi, kako to mudro primjećuje ef. Redžić, završio u prvom činu.

„Koraknuti“ u neku bolju godinu 

U godini pred nama, obojica vide priliku da je popravljamo sebi u korist.

– Morali bismo koraknuti u neku bolju godinu, jer teško može da bude ružnija od ove koja nas napušta – zaključuje Cvijetić.

Njegov prijatelj, efendija Redžić nadovezuje se s porukom građanima BiH: da budu svoji, imaju svoj stav i insistiraju na moralnim vrijednostima.

Avaz