Nakon što su zbog dešavanja od 30. decembra u najvećem gradu Srpske otkazani novogodišnji nastupi i doček na otvorenom, Banjaluka svodi račune. Otkazivanje nastupa direktno se odrazilo na hotelijere i ugostitelje, koji bilježe manji broj gostiju. Minus u kasi, kažu, osjetitiće na kraju mjeseca.

Umjesto novogodišnjih koncerata i vatrometa u ponoć, najveći grad Srpske bio je nijem. Nakon incidenata, grad je otkazao sve nastupe, a pojedini gosti rezervacije u prenoćištima. Iako je većina hotela u posljednji čas uspjela da popuni svoje kapacitete, pojedini su imali i do 30 odsto slobodnog smještaja.

“Imali smo otkaze rezervacija koje su direktno prouzrokovane otkazivanjem novogodišnjeg programa, jer su izvođači i pratnja trebali biti smješteni kod nas. Bilo je još sporadičnog otkazivanja, ali iz drugih razloga, navode iz hotela “Bosna”.

Iz hotela “Atina” ističu da su se nemila dešavanja u našem gradu uveliko odrazila na njihov posao

– Primili smo više mejlova od gostiju koji su se raspitivali za bezbjednost u Banjaluci. Gosti koji su ipak, odlučili doći nisu bili zadovoljni situacijom. Naš hotel imao je oko 80 odsto otkaza rezervacija i zbog svega toga pretrpjeli smo finansijsku štetu, naveli su iz hotela “Atina”.

Tu atmosferu osjetili su i ugostitelji, kojima se novonastala situacija i te kako odrazila na posao.

– Dosta ugostitelja, članova Udruženja, kažu da im je lošije bilo u odnosu na protekle godine, a bilo je situacija da pojedini klubovi nisu radili iz razloga što nisu imali rezervacije vezano za doček nove godine, istakao je Željko Tatić, predsjednik Udruženja ugostitelja.

Uoči Nove godine, 30.decembra, Banjalučane je trebalo da zabavlja Haris Džinović. U novogodišnjoj noći trebalo je da nastupi Željko Samardžić, a 1.januara Željko Јoksimović. Agencija “Lucido”, koja je učestvovala u organizaciji, ističe da je to veliki gubitak.

– Sigurno da se odrazilo, ako gledamo da je agencija Lucido radila “Banjalučku zimu”, koja je imala malu posećenost i pored programa koji je bio bogat proteklih godina i jedinstven, preko 30 izvođača, a posećenost mala. I opet kažem, organizaciono, finansijski, ugled za Banjaluku je takođe narušen, tako da smo svi mnogo, mnogo oštećeni sa svim ovim dešavanjima kada je grad Banjaluka u pitanju”, istakao je Saša Marković, agencija “Lucido”.

Taj ugled teško će biti vraćen, kaže Radojičić, posebno jer je prošla godina za Banjaluku bila rekordna po posjećenosti, a svi kapaciteti bili su popunjeni. Ističe da je načinjena milionska šteta, zbog čega će se organizatori protesta od 30. decembra naći pod tužbama od nekoliko miliona maraka.

– Nanesena je nemjerljiva nematerijalna šteta gradu Banjaluci, jer će na povratku reputacije i gostiju trebati nekoliko godina. To će osjetiti porodice i zaposleni u sektorima koji zavise od gostiju, kao što su trgovina, ugostiteljstvo, hotelijerstvo i usluge, koji će sigurno mjesecima, a možda i godinama, imati problem kako nahraniti svoje porodice, istakao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Predsjednica Srpske Željka Cvijanović naglasila je da je mnog truda uloženo da bi Banjaluka bila dobro pozicionirana, da bude dobro mjesto za život, da ima dešavanja, napretka.

– Žalim jako što je Banjaluka pretrpela ovu štetu, i u ekonomskom smislu, i u smislu imidža, jer je ovo oteralo mnoge goste, dodala je ona.

U gradskoj Turističkoj organizaciji crtu će podvući na kraju mjeseca, kada će imati i precizne podatke o broju posjeta za decembar. Očekuju da će Banjaluku ove godine posjetiti veći broj turista.

– U 2019.godini Turistička organizacija planira brojne manifestacije, kao i prošle godine. Ove godine nadamo se da će biti i nekih novina, i očekujemo da će veliki broj turista doći u Banjaluku, kao što je i u planu, istakla je Irena Radojević, direktor Turističke organizacije Banjaluka.

Otkazivanjem nastupa, kompletan plan “Banjalučke zime” je propao. Osim novogodišnjih koncerata, na Trgu Krajine nema ni tradiocionalnog “Zimzograda”, a bezbjednosne okolnosti diktiraće i program proslave pravoslavne Nove godine.

RTRS