Glavni i odgovorni urednik Hrvatskog medijskog servisa Milan Šutalo ocijenio je u izjavi Srni da se pokret “Pravda za Davida” očigledno politički zloupotrebljava, odnosno instrumentalizuje za rušenje na izborima i na demokratski način izabrane vlasti u Republici Srpskoj.

Šutalo je rekao da je indikativno da često i građani Sarajeva podržavaju skupove u Banjaluci koje organizuje “Pravda za Davida” i gdje se daje podrška za rušenje Milorada Dodika.

“Istovremeno ti isti demonstranti u Sarajevu ne traže rušenje vlasti u Federaciji BiH, gdje je aktuelan slučaj ubistva Dženana Memića”, rekao je Šutalo.

On je naglasio da je na pravosudnim institucijama u BiH da ove slučajeve rasvijetli i istraži, a demonstranti bi trebalo, prije svega, prema tužilaštvu usmjeriti svoje nezadovoljstvo i zahtjeve, što nije slučaj.

“Tužilaštvo nije u nadležnosti entitetskih vlasti, pa tako ni vlasti Republike Srpske, već sudije i tužioce imenuje Visoki sudski i tužilački savjet BiH. Indikativno je, međutim, da se tužioci u ovom slučaju ne oglašavaju i ne izvještavaju javnost, što im je odgovornost i obaveza, o tome šta čine na rasvjetljavanju tog slučaja”, rekao je Šutalo.

On je napomenuo da se u demokratskim sistemima, gdje je na snazi vladavina zakona, ne može optuživati vlast da su učesnici u ubistvu, a da to prođe tek tako bez iznošenja bilo kakvih dokaza.

“Ako se javno iznose optužbe, onda bi tužilaštvo trebalo pozvati i saslušati one koji optužuju ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača i druge policijske službenike u Republici Srpskoj i druge zvaničnike. A, ako nemaju dokaza, onda treba da odgovaraju za opasne klevete. To su stvari koje su u demokratskim društvima vrlo jasne”, naveo je Šutalo.

On je rekao da se vlasti ne smjenjuju, odnosno, ruše kako to govore demonstranti na ulici, nego biraju na demokratskim izborima.

“Vlast se bira na izborima i jedino je i na izborima građani mogu smijeniti”, dodao je Šutalo.

SRNA/ATV