Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske godinama na isti način vrši bezbjednosnu provjeru za svakog od učesnika u bilo kojoj aktivnosti povodom obilježavanja Dana Republike i tendenciozno i zlonamjerno su u nekim napisima izdvojeni radnici u medijima kao oni kojima će putem policije biti dijeljene akreditacije, izjavio je danas generalni sekretar predsjednika Srpske Siniša Karan.

Karan je istakao da dugogodišnja standardna procedura podrazumijeva da svaki direktni učesnik prilikom dobijanja akreditacije mora proći bezbjednosne provjere što je apsolutni interes svih ljudi uključenih u organizaciju, ali i bezbjednog održavanja svih manifestacija.

“MUP za svakog onoga ko neposredno učestvuje u organizaciji na bilo koji način vrši provjere i izdaje akreditaciju koja je, zapravo, potvrda bezbjednosne provjere. Te provjere se rade već dugo, gotovo mjesec dana i akreditacije se preuzimaju u MUP-u zbog jednostavnosti, s obzirom na veliki broj učesnika”, rekao je Karan.

Prema njegovim riječima, u nekim napisima su tendenciozno izdvojeni radnici u medijima koji su, takođe, obuhvaćeni kontingentom od oko 2.000 akreditacija i preliminarnim provjerama.

“Neko je izvukao samo njih vrlo tendenciozno, netačno i rekao bih, ne samo zlonamjerno, nego i usljed nepoznavanja procedura. Iz čisto praktičnih razloga nismo htjeli da veliki broj učesnika ograničimo na kratak period da sa bilo kojeg drugog mjesta izdajemo te akreditacije. Ovdje se radi o mjestu izdavanja kao tehničkom pitanju, s obzirom na to da službe MUP-a rade danonoćno i to nam je najjednostavnije. MUP svih ovih godina na isti vrši bezbjednosnu provjeru za svakog od učesnika u bilo kojoj aktivnosti povodom obilježavanja Dana Republike, a njih je oko 2.000”, pojasnio je Karan.

On je podsjetio da je predsjednik Republike Srpske ove godine kao i prethodnih pokrovitelj organizacije obilježavanja Dana Republike.

“Služba predsjednika Republike je nosilac ogromnog broja aktivnosti u vezi sa obilježavanjem Dana Republike, one traju danima i trajaće gotovo do polovine januara. Centralna manifestacija je 9. januara, odnosno svečana akademija u dvorani `Borik` i centralni defile. Ovo govorim iz prostog razloga da se shvati da obilježavanje Dana Republike traje gotovo mjesec dana i da imamo ogroman broj manifestacija”, istakao je Karan.

Među manifestacijama, dodao je Karan, veliki broj je i onih koje uključuju prisustvo mnoštvo štićenih ličnosti, nosilaca državnih i javnih funkcija i drugih zvanica.

On je pojasnio da u pripremi i obilježavanju Dana Republike neposredno učestvuje najmanje 2.000 direktnih učesnika.

“Sve to zahtijeva i veoma važnu komponentu, a ona je bezbjednosna. Iz tih razloga svih ovih godina postoji standardna procedura bezbjednosnih provjera svih direktnih nosilaca brojnih aktivnosti u pripremi i izvođenju programa obilježavanja Dana Republike kao što su mnoge institucije, javna preduzeća, preduzeća koja se bave različitim tehničkim poslovima i organizacijom. Samo u dvorani `Borik` imamo nekoliko stotina neposrednih učesnika u raznim manifestacijama”, rekao je Karan.

SRNA/RTRS