Srpske službe upozorile su svjetske obavještajne agencije da Priština ima pakleni plan. KOA mesec dana sprema teroristički udar, koji bi uz lažirane dokaze bio pripisan Beogradu

Srpske službe bezbjednosti upozorile su kolege u najvećim svjetskim obavještajnim agencijama da kosovski Albanci i njihovi obavještajci planiraju da na KiM organizuju teroristički napad i podmetnu “dokaze” da bi za to optužili državni vrh Srbije i naše bezbjednosne strukture – saznaju “Novosti”.

Kako prenose izvori ovog lista, priprema za izvođenje ovog monstruoznog scenarija već je počela plasiranjem informacije u medijima u srpskojj južnoj pokrajini o navodnim planovima srpskih obavještajnih službi za napad na Kosovu. U njima se srpski obavještajci optužuju da planiraju da, u skladu sa odlukom Biroa za koordinaciju rada službi bezbjednosti “po uzoru na slučaj ‘Panda'” izvedu napad na severu KiM?!

Sagovornici “Novosti” iz bezbjednosnog sektora objašnjavaju nam da je ovo “medijska prethodnica” opasnog plana koji bi mogao da bude aktiviran u vrijeme velikih vjerskih praznika ili masovnih okupljanja. U tom smislu, kako navode izvori “Novosti”, već je oformljena mala grupa odabranih i povjerljivih pripadnika Kosovske obavještajne agencije, koja već mjesec dana planira i priprema ovu akciju.

Okupljaju se u privatnim kućama, ali i u dva luksuzna hotela u Prištini, gdje razmatraju različite scenarije – od podmetanja eksploziva na šetalište ili u portu nekog od srpskih manastira na veliki praznik, do angažovanja psihički labilne osobe koja bi, naoružana vatrenim oružjem ili eksplozivom, izvela napad u autobusu ili u restoranu. Ideja je da atak izgleda kao teroristički akt sa mnogo žrtava u nekoj posebno osejtljivoj srpskoj sredini – navodi izvor.

Prema operativnim saznanjima srpskih službi, redoslijed poteza potom bi bio ovakav: poslije napada, a nakon brze intervencije nadležnih kosovskih službi, tamošnja bezbjednosna agencija vrlo brzo bi “otkrila” da je upotrebljen eksploziv ili oružje koje su nedavno donijeto iz centralne Srbije. Saopštili bi da su srpske službe organizovale, finansirale i izvele napad, uz odobrenje državnog vrha Srbije, kako bi optužile albansku stranu da je nesposobna da zaštiti građane?!

– Cilj je da se stvori utisak efikasnosti i brzog reagovanja institucija takozvane države Kosovo, najprije u pružanju pomoći povrijeđenima, a zatim i u otkrivanju počinilaca, što bi dovelo do jačanja podjela među Srbima u južnoj pokrajini.

Beograd bi se, prema tom scenariju, optužio da mu je konačni cilj bio da taj incident dovede do toga da Kfor opkoli srpske sredine i tako, navodno, praktično postavi granice koje bi srpska strana i tražila u procesu razgraničenja.

Navodno, i zamisao Haradinaja je da ovom akcijom stvori jaz u srpskom narodu na KiM i obezbjedi podršku dijela srpskih političkih snaga kako bi “obezbijedio rezervne igrače” koji bi zamijenili Srpsku listu u slučaju da oni napuste vladu. Uz to, premijer privremenih istitucija vlasti u Prištini bi, prema našim izvorima, na ovaj način uspeo da se riješi Hašima Tačija i da ga isključi iz dijaloga sa Beogradom tako što bi ga proglasio “Vučićevim saučesnikom u podjeli Kosova”.

EKSPLOZIV NA GAZIMESTANU

Portal na albanskom jeziku telegrafi.com nedavno je objavio tekst u kojem tvrde da je na sastanku Biroa za koordinaciju službi bezbjednosti donijeta odluka da se izvede napad. Kao dokaz oni ukazuju na navodnu komunikaciju pripadnika srpskih bezbjednosnih struktura sa članovima svojih porodica na Kosovu, koje su upozorili da ostanu kod kuća i da izbjegavaju javna mesta jer bi slučaj “Panda” mogao da se ponovi. Tvrde i da su srpske službe pokušale da sprovedu taj plan i da je dokaz zaplijena 15 kilograma eksploziva, nedavno na Gazimestanu.

Novosti.rs/RTRS