Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka tragaju za Vedranom Berićem iz Gradiške. Riječ je o jednom od najkativnijih u grupi “Pravda za Davida”, koji je od ranije poznat policiji.

Hapšen je zbog posjedovanja droge i municije različitog kalibra. Policija je podnijela i  zahtjev Osnovnom sudu za pokretanje prekršajnog postupka protiv Pavla Kneževića, Anje Grubačić i Bojane Gajanović, organizatora posljednjeg skupa “Pravda za Davida”.

Oni se nisu pridržavali obaveza propisanih Zakonom o javnom okupljanju Republike Srpske, te su nakon održavanja prijavljenog skupa na Trgu Krajine organizovali i vodili javni skup u pokretu, sapšteno je iz banjalučke policijske uprave.

Organizatorima se stavlja na teret da su zajedno sa okupljenim građanima, zaustavljali i održavali javni skup u blizini objekata koji se posebno obezbjeđuju. Takođe, na više lokacija potpuno su obustavili saobraćaj, a na praking prostoru u Vidovdanskoj ulici onemogućili su izvođenje kulturno-zabavnog programa.

“Organizator javnog skupa nije obezbjedio red i mir na javnom okupljanju, što je za posljedicu imalo činjenje prekršaja po Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, Zakonu o javnom redu i miru Republike Srpske i krivičnih djela propisanih Кrivičnom Zakonikom Republike Srpske od strane učesnika javnog skupa”, stoji u saopštenju PU Banjaluka.

Thumbnail

U policiji je već saslušano niz svjedoka i učesnika posljednjeg skupa “Pravda za Davida”. Tokom saslušanja zbog dešavanja u Banjaluci 30. decembra, policija je došla do saznanja da je u planu bio i dosta ozbiljniji scenario, saznaje ATV.

Kako saznajemo, u izvještaju protiv Draška Stanivukovića i Željka Dabića koji će biti dostavljen nadležnom tužilaštvu, naći će se i informacije da je na sastanku koji je održan u kući predsjednika gradskog odbora PDP-a predlagano da se napadne jedna od institucija. Dogovoreno je da se upadne u prostorije RTRS-a, a Dabić, inače presuđeni kriminalac koji je odležao kaznu za ubistvo, predložio je da ukoliko ih u tome policija pokuša spriječiti da će  donijeti plinske boce čijim akriviranjem bi se prijetilo nakon upada u zgradu televizije.
Policija je u vezi s tim, kako saznajemo, uzela i nekoliko izjava koje svjedoče o namjeri. Na sastanku na kojem je planiran protest, bili su Stanivuković, Dabić, Davor Dragičević i Jelena Trivić.

Na okolnosti sastanka uzeta je izjava od poslanika PDP-a Jelene Trivić, koja je o sastanku pričala sasvim drugu priču. Nije isključeno, kako saznajemo, da joj se na teret stavi i davanje lažnog iskaza. Predsjedništvo PDP-a bez obzira što su se njihovi istaknuti članovi našli kao glavni akteri protesta odbacuju bilo kakvu odgovornost. Od svojih članova koji su saslušani u policiji i kojima se na teret stavlja niz prekršaja, u PDP-u se ograđuju. Kažu da oni na protest nisu došli kao političari.

“Predsjedništvo danas posebno podvlači i odbacuje sve druge suprotne tvrdnje da PDP nije bio organizator okupljanja građanja i da su godinu dana članovi i funkcioneri učestvovali kao roditelji i građani”, istakao je Igor Crndak, potpredsjednik PDP-a.

Da je nemoguće da se PDP na bilo kakav način ogradi od organizacije protesta, poručio je juče za ATV predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. A sve to jer im, kako kaže, prvi čovjek gradskog odbra u kući organizuje proteste.

ATV