Suzana Radanović, majka stradalog Davida, saslušana je u Policijskoj upravi Banjaluke zbog sumnje da je počinila krivično djelo neovlašćeno prisluškivanje i tonsko snimanje.

Radanovićeva je navela da je snimak razgovora predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i patologa Željka Karana dobila, da je taj razgovor snimljen na javnom mjestu i da se ne osjeća krivom.

Istovremeno, tužilac Okružnog javnog tužilaštva donio je naredbu o sprovođenju istrage protiv poslanika PDP-a Draška Stanivukovića, te naložio hitno postupanje u tom predmetu, saznaje ATV.

Istovremeno, narodni poslanik Draško Stanivuković za navodni medijski linč optužuje našu televiziju i ATV, iako su optužbe da je planirao državni udar dolazile od pojedinaca iz grupe Pravda za Davida.

Stanivuković je, Јavni medijski servis Republike Srpske i Aleternativnu televiziju optužio za sluganstvo najvećim kriminalcima i, kako je rekao, lažna izvještavanja o događajima zbog kojih je privođen.

– ATV i RTRS spočitavaju državni udar i upad u institucije. Ovo je zvaničan dokument gdje se ništa od toga meni ne stavlja na teret. To je laž, rekao je Stanivuković.

Prozvana ATV imao je uvid u saslušanja u kojima je rečeno da je na sastanku u Stanivukovićevoj kući Željko Dabić, koji je odslužio kaznu zbog ubistava, predložio da na skup ponesu plinske boce.

Plan je, navodno, bio da ih aktiviraju u slučaju policijske intervencije. Izvještaj sa ovim podacima koji terete Stanivukovića i Dabića, prenosi ATV, biće dostavljen nadležnom tužilaštvu.

Svjedoci kažu da je na istom sastanku predlagan i napad na jednu od institucija Srpske. Aktivista grupe “Pravda za Davida” Njegoš Tomić otkrio je da je to trebalo da bude Radio-televizija Republike Srpske.

– Ideja o državnom udaru, kako čujem, tačnije ne kako čujem, znam, je bila ideja mladog Stanivukovića. Kakva glupost! Da li je taj Stanivuković uopšte svjestan kakvu je ideju predložio Davoru Dragičeviću?, rekao je Njegoš Tomić, aktivista grupa “Pravda za Davida” na Fejsbuku.

Stanivuković se pred kamerama RTRS-a i ATV-a, koje optužuje za laži, zakleo da, iz poštovanja prema porodici Dragičević, neće ući u Skupštinu. Potom je iz skupštinske klupe, nijansiranjem pojmova, poručivao da su i to obećanje mediji izmislili. Suprotno nalazima ljekara govorio je i da mu je policija povrijedila vrat. U nesaglasju su i njegova tvrdnja da je u šetnji bio u sredini kolone, bez želje da uđe u zgradu RTRS-a, i izjava još jednog istaknutog aktiviste Grupe, Aleksandra Gluvića.

– Razgovarao sam jutros sa Draškom. Potvrdio mi je njegovu ideju upada u RTRS, a na pitanje šta dalje, nije imao odgovor, napisao je na Fejsbuku Gluvić.

Stanivuković, iako je, prema izjavama svjedoka, učestvovao i u pripremi i realizaciji okupljanja, potom i neodobrene šetnje, nije formalan potpisnik zahtjeva za održavanje skupa. Shodno tome, izbjegao je suočavanje sa najavljenim obeštećenjima, koja bi mogla pasti na leđa troje mladih osoba iz njegovog okruženja. Srpski član Predsjedništva BiH smatra da je suštinska odgovornost za kršenje zakona na Stanivukoviću i stranci kojoj pripada.

– Očigledno je PDP inicirao. Nemoguće je bježati od odgovornosti kad imate situaciju da je predsjednik Gradskog odbora, u svojoj kući, organizovao ljude da upadaju u državne institucije, smatra Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Iz PDP-a ponavljaju da troje mladih organizatora skupa nisu njihovi članovi i ističu da će ih podržati i zaštititi, od kako kažu, napada SNSD-a.

– Јa poručujem tim mladim ljudima da ne brinu. Neće ništa uspjeti od tih optužbi i neće nikakvi milionski iznosi biti na njihovim leđima, rekao je Igor Crnadak, poslanik PDP-a u NSRS.

Predsjednik Vlade Radovan Višković kaže da se dio Grupe “Pravda za Davida” udaljio od plemenite namjere otkrivanja okolnosti stradanja banjalučkog mladića i da sve češće isporučuje političke zahtjeve. Uvjeren je da su neredi danima planirani.

– U nečijoj glavi su smišljani neki planovi da treba zauzeti Radio-televiziju Republike Srpske. Radio i Televizija su važni stubovi Republike Srpske i to svi zakoni tretiraju kao udar na institucije, istakao je Višković.

Iz Saveza logoraša poručuju da iza neprestanih napada na Policiju Republike Srpske stoje politički centri moći koji žele nestanak te važne institucije.

– Poznato je da je još Pedi Ešdaun, kao visoki predstavnik tražio da pored zajedničke vojske i ministrstvo unutrašnjih poslova bude zajedničko i mislim da je to i sada pokušaj, naglasio je Branislav Dukić, predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske.

Predsjednik Republičke organizacije porodica poginulih boraca Nedeljko Mitrović izjavio je da razumije emotivna reagovanja roditelja koji izgube djecu, ali da ničim ne može opravdati zloupotrebu tragedije porodice Dragičević posebno ispoljenu na protestima 30. decembra.

RTRS