Republika Srpska mora podržati i očuvati svoju policiju – jedinu oružanu silu i jedinog garanta bezbjednosti građana Srpske, poručio je dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu banjalučkog Univerziteta Slobodan Župljanin.

On je ocijenio da sve što više policija Srpske radi na razotkrivanju nedozvoljenih radnji grupe “Pravda za Davida” i onih koji ih podržavaju, to su veći i radikalniji napadi na policiju.

Župljanin je rekao Srni da napadi ne smiju obeshrabriti policiju da i dalje radi svoj posao koji je precizno propisan i uređen zakonom.

“Naprotiv, policija treba nastaviti sa radom na otkrivanju svih počinilaca prekršaja i krivičnih djela kojima se u posljednje vrijeme udara i na ustavni poredak Srpske i prava i slobode njenih građana”, dodao je on.

Prema njegovim riječima, policija Srpske mora učiniti sve što je potrebno postupajući na osnovu ustavnih i zakonskih ovlaštenja, da bi na vrijeme bili otkriveni i osujećeni pokušaji ugrožavanja Republike Srpske i njenih građana ma od koga oni dolazili.

“Policija mora da zaštiti većinu građana Srpske od manjinske grupe i spriječi eskalaciju protesta koji izlaze iz okvira zakona i finalizaciju takozvane obojene revolucije, a u tome im moraju pomoći svi dobronamjerni i patriotski opredijeljeni građani Srpske”, naglasio je Župljanin.

On je ocijenio da je sada sasvim jasno da su protesti grupe “Pravda za Davida” izmanipulisani i da su uveliko ušli u sferu politike.

SRNA/RTRS