Republika Srpska je na dobrom putu i sigurnim korakom ide u budućnost, rekla je u intervjuu za Glas Srpske predsjednica Željka Cvijanović.

Kaže, da je naša obaveza da Srpsku štitimo, čuvamo, jačamo njene institucije i svake godine dostojanstveno obilježavamo 9. januar. Smatra da je najvažnije da 27. rođendan, Republika dočekuje politički i ekonomski stabilna. To dokazuje formiranje vlasti i usvajanje budžeta, što, podsjeća, nije uspjela ni Federacija ni nivo BiH.

Dan Republike, 9.januar, ima ogromnu istorijsku ulogu, kaže predsjednica Željka Cvijanović. Podsjeća, da je Srpska nastala prije Dejtona i tako unijela svoju suverenost i teritoriju u Dejtonski sporazum, što je pozadina napada i osporavanja ovog datuma.

– U BiH postoji potreba da se napada Srpska, ali ćemo kao i do sada braniti dan svog rođenja. Proslava će biti prožeta elementima kroz koje ćemo reći da smo ponosni i vječni što je i moto ovogodišnje manifestacije. Fokus ćemo staviti na identitet i ponos zbog njega, te na budućnost i spremnost da tim putem idemo hrabro. Stalno moramo da imamo na umu one koji su je stvarali, koji su živote i dijelove tijela utkali u njene temelje,koji su donosili hrabre političke odluke da bi mogla da funkcioniše i da se odupre izazovima i napadima – napominje Cvijanovićeva.

Ona kaže da u budućnosti Republiku Srpsku vidi stabilniju i svjesniju sebe, kapaciteta i potencijala. Ključna uloga predsjednice, smatra jeste jačanje međuinstitucionalne saradnje.Takođe i da inicira stvari i programe s ciljem bolje demografske slike, povećanje broja radnih mjesta i školovanje kadrova. Mišljenja da je ekspoze premijera ambiciozan, ali realan i vjeruje da će zacrtano biti i ostvareno.

– Postigli smo dobru osnovu za kretanje na putu ka modernoj i snažnoj Republici u kojoj će biti više radnih mjesta, veća bezbjednost i druge stvari koje vidim kao prioritet. Olakšavajuća okolnost je što u ovom mandatu srpski predstavnici u Sarajevu dolaze iz stranaka koje su formirale vlast u Republici Srpskoj.Međutim, vidljivo je da postoje namjere da bude blokiran proces formiranja vlasti na nivou BiH. Ljudima u političkom Sarajevu, prevashodno u bošnjačkim političkim partijama ne odgovoara da dođe nova garnitura iz Republike Srpske – ističe Cvijanovićeva.

Predsjednica Cvijanović kaže da joj je drago što ruski predsjednik Vladimir Putin dolazi u Srbiju. Podsjeća da i Republika Srpska ima dobre odnose sa Rusijom.

– Rusija nam je veoma bliska ,ali to nikada nije koristila da bi nas bilo čime uslovljavala ili nametala.Dosljedno su branili stavove onoga što je satkano Dejtonskim sporazumom – poručuje predsjednica Srpske.

Ni Srbija se nije miješala u unutrašnja pitanja Srpske, a imala je sluha da realizuje mnoge projekte, kaže Cvijanovićeva. Zato će saradnja poručuje i ubuduće biti nastavljena i unapređena. Zajednička sjednica dvije vlade trebalo bi bude održana u februaru kada će se ići u konkretizaciju već započetih projekata u energetici.

RTRS