Porodica Radošević iz Bosanskog Petrovca nakon rata vratila se na zgarište i zahvaljujući velikom trudu na porodičnom imanju izgradili su seosko domaćinstvo. Ovdje posjetioci uživaju u domaćim proizvodima, jašući pitome konje i igrajući stare tradicionalne igre, dok sve podsjeća na 19. vijek. Teška vremena koja i danas prate loše uspomene iz ratnih dana pobijeđena su uz vjeru u novi početak.

Ljubav, ali i velika hrabrost ključ su uspjeha  – kaže Zoran Radošević, povratnik iz Bosanskog Petrovca. Bez obzira na mnoge prepreke i težak život Srba povratnika u Unsko-sanskom kantonu, Zoran je sa porodicom ostvario životni san izgradivši seosko domaćinstvo iz 19. vijeka.

“Nije bilo lako, pogotovo poslije rata. Moram da priznam da ni svih ovih godina nije neki ambijent i često smo nailazili na neprepoznavanje ljudi koji bi mogli pomoći ovakvim i sličnim pričama”, kaže Radošević.

Entuzijazam porodice Radošević omogućio je i posao Srbima povratnicima, među kojima je otac petoro djece Draško Zorić. Svakodnevno, na seoskom imanju, zaposleni pripremaju tradicionalna srspka jela i domaće sokove od bilja dok sirovine od kojih se sprema hrana nabavljaju od lokalnih dobavljača.

Seosko domaćinstvo rekonstruisano je u pravo malo carstvo sa deset objekata, među kojima su suvenirnica, kovačnica, tkalačka radionica, gostinske kuće, konoba, štala, ovčarnica i sušnica. Spoj tradicije i današnjice pokazao se kao pun pogodak u seoskom domaćinstvu u selu Vrtoče.

RTRS