Lejla Rešić, ministarka uprave i lokalne samouprave RS, kaže da će fokus ovog ministarstva u 2019. biti na unapređenju rada službi u Srpskoj.

– Radićemo na svemu onome što će dovesti do toga da  budemo još bolji servis građanima. Posebno ćemo se fokusirati na kontrole inspekcijskih organa, odnosno ozbiljnije se uhvatiti u koštac sa opštinskim i republičkim inspekcijama. Definitivno moramo raditi na unapređenju ovog sektora – ističe Rešićeva za Srpskainfo.

Koje su njegove manjkavosti?

Činjenica je da su kontrole određenih privrednih subjekata česte. Prvo im dođe opštinski, pa republički inspektor, i to za skoro ista pitanja. A to je opterećujuće i za privredu i za građane i tome se mora stati na kraj.

Koja je bila ideja donošenja Zakona o matičnim knjigama?

Da počnemo smanjivati papirologiju. Naime, naše analize su pokazale da jednom roditelju, iako zakon propisuje 15 dana, realno trebaju 22 dana da dobije matični broj za dijete. To je u 21. vijeku poražavajuće. Analizom smo uvidjeli da je građanin taj koji ide od institucije do institucije, iako one posjeduju određene baze podataka, ali nije bilo predviđeno da ih razmjenjuju po službenoj dužnosti. Naš cilj je bio da to prestane, da građanin dođe na jedan šalter, preda zahtjev, a da sve ostalo rade službenici i da instutucije komuniciraju između sebe.

Šta je sa idejom uvođenja e-matičara?

Nju nismo mogli realizovati bez zakonske pretpostavke. Razmišljamo u pravcu da bi kancelarija e-matičara mogla da bude u državnim porodilištima. Tako bi roditelji predali svu dokumentaciju po izlasku iz porodilišta, a nakon sedam do deset dana otišli u opštinu u kojoj žive i pokupili papire. Ovo će biti naš sljedeći korak. Nema razloga da to ne uradimo, kad je sve uvezano, a i vrijeme je da izađemo iz šablona.

Na čemu još treba raditi?

U ovoj godini fokusiraćemo se i na kontrolu odredbe Zakona o upravnom postupku, koja kaže da, praktično, svaka stranka koja preda neki zahtjev u roku od deset dana mora znati njegovu sudbinu. Više se ne smije dešavati da građanin 29. dan dobije informaciju da fali jedan papir. Ne želimo represije, ali građani moraju biti prioritet broj jedan, a mi servis njima i privredi. Od proljeća nećemo imati milosti prema onima koji se ne budu držali zakona.

Šta je okosnica Zakona o republičkoj upravi?

Riječ je o novoj  sistematizaciji u Vladi RS. Sada veći značaj treba dati privredi, nauci, visokom obrazovanju, a novi raspored ministarstva više će odgovarati potrebama građana i privrede.

IRB je u decembru raspisao javni poziv opštinama u RS za podnošenje prijedloga projekata za dodjelu bespovratnih sredstava.

Već godinama radimo na tome da lokalne zajednice postanu  projektno orjentisane, a njihov odziv danas je impozantan. Od 64 lokalne zajednice na konkurs se javi oko 50, a prođe desetak. Riječ je o milion KM, što su dijelom donatorska, a dijelom sredstva Vlade RS. Bitno nam je da postoji inicijativa lokalnih vlasti. Ako nje nema, jednoj opštini možete dati sve pare ovog svijeta, ali građanima neće biti bolje.

Glas Srpske se čuje

Šta za RS znači prisustvo njenih predstavnika na Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope?

Dok nismo imali jasan glas u Strazburu imali smo svakakve izvještaje o RS, koji uglavnom nisu bili najpovoljniji za nas. Jasno je da ne možete dobiti sve što tražite, ali je važno pokušavati. Najbitnije da se danas jasno zna šta smo uradili. Kongres je mjesto gdje možete čuti šta su trendovi, ali i istestirati sebe u svemu tome. A mi nemamo čega da se stidimo, jer smo napravili  značajne korake.

Srpskainfo