Iz američke Ambasade u BiH rekli su Srni da, zbog djelimične blokade Vlade u Vašingtonu, nisu u mogućnosti da komentarišu informacije koje je objavio portal “Dnevno.ba” da su strane tajne službe prebacile Davora Dragičevića u jednu zemlju regiona po nalogu odlazećeg američkog ambasadora u BiH Morin Kormak.

U američkoj Ambasadi u Sarajevu kažu da, s obzirom na situciju koja je nastala blokadom Vlade SAD, nisu u mogućnosti da odgovaraju na bilo kakve upite novinara.

Portal “Dnevno.ba” objavio je, pozivajući se na saznanja iz obavještajnih krugova, da je Davor Dragičević po nalogu Kormakove u noći između 30. i 31. decembra od strane stranih tajnih službi, koji su te noć boravili u Banjaluci, hitno iz tog grada prebačen u Sarajevo, odakle je dalje, po nalogu američkog ambasadora, prebačen u jednu zemlju regiona.

Prema saznanjima portala “Dnevno.ba”, u Banjaluci je 30. decembra, u noći održavanja protesta, usljed kojih su izbili nemiri, boravilo nekoliko stranih zapadnih obavještajnih službi, koje su trebalo da pruže logističku i svaku drugu podršku članovima grupe “Pravda za Davida” u zauzimanju i nasilnom svrgavanju najviših predstavnika vlasti u Republici Srpskoj.

Portal podsjeća da se prije šest mjeseci u Ambasadi SAD u Sarajevu Kormakova sastala sa Davorom Dragičevićem, ističući da se ne zna o čemu su razgovarali, ali da je evidentno da su nakon tog susreta protesti u Banjaluci bili sve učestaliji, a institucije Srpske /MUP/ na udaru svjetskih medija, bez ijednoga dokaza, okrivljene za smrt Davida Dragičevića.

Do djelimične blokade Vlade SAD, odnosno prekida finansiranja državnih službi, došlo je zbog spora republikanaca i demokrata u Kongresu radi finansiranje izgradnje zida na granici sa Meksikom kojeg je tokom predizborne kampanje obećao predsjednik Donald Tramp.

SRNA/RTRS