Badnji dan u Prijedoru je počeo veselo od ranih jutarnjih sati. Badnjaci su usječeni i okićeni. Tako je i u prijedorskom naselju Urije, badnjak okićen balonima, peškirima, narančama i jabukama.

Svečana povorka tokom današnjeg dana proći će kroz ovo mjesto, ali i Čirkin Polje i Aerodromsko naselje.

Badnjak je okićen u dvorištu Mjesne zajednice Urije, dok je u njenim prostorijama pripremljena svečana trpeza sa posnom hranom. Dok je badnjak kićen, okupljeni su igrali uz pjesmu i muziku.

Foto: B. Majstorović/RAS Srbija

Na ovu proslavu došao je i bivši gradonačelnik Prijedora i lider DNS, Marko Pavić kojeg je dočekao kum badnjaka, inače novi vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za stambeno- komunalne djelatnosti, Zlatko Ritan.

Ubrzo se veselju pridružio i sadašnji gradonačelnik Prijedora, Milenko Đaković. U 16 sati ovaj badnjak će doći u dvorište crkve Svetog proroka Ilije, gdje će i biti naložen.

Inače, jutarnjoj molitvi u ovoj crkvi prisustvovao je veliki broj vjernika. Veliki je broj i onih koji su došli da kupe svijeće i tamjan za sutrašnji praznik.

Foto: B. Majstorović/RAS Srbija

Na prijedorskim ulicama od ranih sati su i prodavci božićnih ikebana, badnjaka i slame. Kažu da su zadovoljni brojem mušterija.

– Ikebane prodajem već 15 godina i iz godine u godinu ima sve više posla. Raduje me što mladi sve više kupuju ikebane i odlaze u crkvu- rekla nam je jedna prodavačica.

Inače, ikebane koštaju pet maraka, a badnjaci od tri marke pa na više.

Praznični osjećaj pojačava i snijeg koji pada, a neizostavni dio ovog dana su i petarde čiji se zvuk stalno čuje.

Srpskainfo