Božić, najradosniji hrišćanski praznik!

Srpska pravoslavna crkva i vjernici proslavljaju Božić, dan Rođenja Isusa Hrista, najradosniji hrišćanski praznik. Svima koji slave, Mir Božji, Hristos se rodi!

Vladika banjalučki Јefrem služio je u ponoć na Božić u Sabornom hramu Hrista Spasitelja Svetu arhijerejsku liturgiju. Tokom liturgije, pročitana je poslanica patrijarha srpskog Irineja.

Nakon liturgije banjalučki episkop je čestitao vjernicima praznik tradicionalnim pozdravom “Mir Božiji – Hristos se rodi”, zaželivši da radost Božića uđe u “sva srca naša i sve domove naše”. Brojni vjernici su pričešćem okončali četrdeseto-dnevni Božićni post.

Patrijarh Irinej danas će služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u kripti Hrama Svetog Save, a lomljenje česnice biće obavljeno na platou ispred Hrama.

Zvona sa Hrama Svetog Save u Beogradu i vatromet sa platoa ispred označili su početak ponoćne liturgije za Božić. Liturgiji za najradosniji hrišćanski praznik prisustvovalo je više hiljada vjernika u Hramu i ispred njega. Ponoćnu liturgiju, zajedno sa visokim sveštenstvom, služio je episkop Stefan Šarić, starješina Hrama Svetog Save i vikar patrijarha Irineja.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom služiće Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu.

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije služio je Božićno jutrenje u Hramu Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju uz prisustvo velikog broja vjernika.

Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije služi Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Bijeljini. Liturgije su služene i u većini crkava i hramova.

U crkvi Svete Trojice u centru Prijedora služeno je jutarnje Bogosluženje i sveta liturgija. Već po tradiciji liturgiji su prisustvovali brojni vjernici koji nisu skrivali radost koju sa sobom nosi današnji praznik, ispunjeni ljubavlju, vjerom i nadom. Prijedorčani će baš kako nalažu tradicija i običaji, proslaviti najveći hrišćanski praznih.

Proslava Božića – najradosnijeg hrišćanskog praznika počinje odlaskom na jutarnju liturgiju, na kojoj vjernici koji su postili Božićni post pristupaju Svetoj tajni pričešća. Nakon liturgije, ukućani se okupe oko božićne trpeze, pomole Gospodu, a zatim pjevajući tropar “Roždestvo tvoje Hriste Bože naš”, okreću i lome česnicu – pogaču u koju je stavljen novčić.

Vjeruje se da će onome u čijem dijelu česnice bude novčić naredna godina biti posebno srećna. Božić je porodični praznik na koji se ne ide u posjete, sa izuzetkom polaznika ili položajnika koji dolazi u kuću slavljenika i prvi čestita Božić. Božić se slavi tri dana, a vjernici se pozdravljaju sa “Mir Božiji – Hristos se rodi”, uz otpozdrav “Vaistinu se rodi”.

RTRS

Preporuka

DJECA SUNCA Međunarodni dan osoba sa Daunovim sind...
views 11
Međunarodni dan posvećen osobama sa Daunovlm sindromom obilježava se danas širom svijeta. Sindrom Daun može se javiti u bilo kojoj porodici, bez obzir...
Pronađen IPhone na parkingu Robne pijace “Vi...
views 97
Naša čitateljka Tina Karmely nas je obavjestila da je juče na neasfaltiranom parkingu Robne pijace "Vilako" pronašla mobilni telefon marke IPhon. Tina...
POST ZA ZDRAVLJE DJECE Srpska pravoslavna crkva su...
views 58
Srpska pravoslavna crkva sutra će proslaviti praznik Mladenci u pomen na stradanje Svetih četrdeset mučenika sevastijskih, koji su postradali za Hrist...
Danas se obilježava Međunarodni dan sreće
views 16
20. mart proglašen od Ujedinjenih naroda Danas se obilježava Međunarodni dan sreće, čime se putem seminara, savjetovanja i raznih programa nastoji ...
Počinje proljeće
views 23
Na sjevernoj Zemljinoj hemisferi u 22.58 časova počinje proljeće, koje će trajati do 21. juna, dok za stanovnike južne polulopte počinje jesen. Dan...
Dan je počeo kao zimski, završava se kao proljećni...
views 121
U isto vrijeme za stanovnike na južnoj zemljinoj polulopti počinje jesen Ova srijeda je počela kao zimski dan, a završava se kao prolećni. Ovo nije p...