Božić, najradosniji hrišćanski praznik!

Srpska pravoslavna crkva i vjernici proslavljaju Božić, dan Rođenja Isusa Hrista, najradosniji hrišćanski praznik. Svima koji slave, Mir Božji, Hristos se rodi!

Vladika banjalučki Јefrem služio je u ponoć na Božić u Sabornom hramu Hrista Spasitelja Svetu arhijerejsku liturgiju. Tokom liturgije, pročitana je poslanica patrijarha srpskog Irineja.

Nakon liturgije banjalučki episkop je čestitao vjernicima praznik tradicionalnim pozdravom “Mir Božiji – Hristos se rodi”, zaželivši da radost Božića uđe u “sva srca naša i sve domove naše”. Brojni vjernici su pričešćem okončali četrdeseto-dnevni Božićni post.

Patrijarh Irinej danas će služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u kripti Hrama Svetog Save, a lomljenje česnice biće obavljeno na platou ispred Hrama.

Zvona sa Hrama Svetog Save u Beogradu i vatromet sa platoa ispred označili su početak ponoćne liturgije za Božić. Liturgiji za najradosniji hrišćanski praznik prisustvovalo je više hiljada vjernika u Hramu i ispred njega. Ponoćnu liturgiju, zajedno sa visokim sveštenstvom, služio je episkop Stefan Šarić, starješina Hrama Svetog Save i vikar patrijarha Irineja.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom služiće Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu.

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije služio je Božićno jutrenje u Hramu Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju uz prisustvo velikog broja vjernika.

Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije služi Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Bijeljini. Liturgije su služene i u većini crkava i hramova.

U crkvi Svete Trojice u centru Prijedora služeno je jutarnje Bogosluženje i sveta liturgija. Već po tradiciji liturgiji su prisustvovali brojni vjernici koji nisu skrivali radost koju sa sobom nosi današnji praznik, ispunjeni ljubavlju, vjerom i nadom. Prijedorčani će baš kako nalažu tradicija i običaji, proslaviti najveći hrišćanski praznih.

Proslava Božića – najradosnijeg hrišćanskog praznika počinje odlaskom na jutarnju liturgiju, na kojoj vjernici koji su postili Božićni post pristupaju Svetoj tajni pričešća. Nakon liturgije, ukućani se okupe oko božićne trpeze, pomole Gospodu, a zatim pjevajući tropar “Roždestvo tvoje Hriste Bože naš”, okreću i lome česnicu – pogaču u koju je stavljen novčić.

Vjeruje se da će onome u čijem dijelu česnice bude novčić naredna godina biti posebno srećna. Božić je porodični praznik na koji se ne ide u posjete, sa izuzetkom polaznika ili položajnika koji dolazi u kuću slavljenika i prvi čestita Božić. Božić se slavi tri dana, a vjernici se pozdravljaju sa “Mir Božiji – Hristos se rodi”, uz otpozdrav “Vaistinu se rodi”.

RTRS

Preporuka

Pomoć srpskim povratnicima u Prebilovcima kod Čapl...
views 14
Prije dvije godine, četvorica iseljenika u Švedsku, odlučila su da pomognu srpskim povratnicima u Prebilovcima kod Čapljine. Stanovništvo i sel...
“PREZADOVOLJAN SAM I ZAHVALAN DIREKTORU” Drago je ...
views 526
Drago Vuković iz Potkraja kod Turbeta (Travnik) koga prijatelji od milja zovu još i Božijak napravio je neobičan potez. Za svoga pastira Dževada Đulan...
NEMA VEĆEG DARA Amfilohije počastvovan jer je ruka...
views 33
Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je da je za Cetinjski manastir velika čast što je tu smještena ruka Sve...
ALARMANTNI PODACI U BiH dnevno se obavi više od 15...
views 64
Svakodnevno u Bosni i Hercegovini bude urađeno više od petnaest abortusa ili prekida neželjene trudnoće. Šokantan podatak je da se za godinu u Federac...
Humanitarne akcije za pomoć Dubičaninu Zoranu Krnj...
views 43
Nakon emitovanja priloga u našem Dnevniku o Zoranu Krnjajiću iz Pucara kod Kozarske Dubice, nezaposlenom borcu prve kategorije i sinu poginulog borca ...
SREĆAN JOVANJDAN! Srbi se danas bratime, a ako žel...
views 54
Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas slave Svetog Jovana Krstitelja, poznatog i pod imenom Jovan Preteča. Njegov dan se obilježava nekoliko puta ...