Interpol je na zahtjev pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine raspisao potjernicu za bivšim pripadnikom Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Jozom Đojićem, za kojeg je u međuvremenu zatraženo da izrečenu kaznu od šest godina za silovanje jedne Srpkinje na početku rata u Odžaku izdržava u Hrvatskoj.

Potjernica za Đojićem, koji ima državljanstva BiH i Hrvatske, raspisana je nakon što je se nije odazvao na izdržavanje šestogodišnje kazne zatvora za zločine počinjene u Odžaku, piše Detektor.ba.

Apelaciono vijeće Suda BiH je u februaru 2018. potvrdilo prvostepenu presudu Jozi Đojiću, bivšem pripadniku 102. brigade HVO-a, kojom je osuđen na šest godina zatvora za ratni zločin počinjen na području Odžaka u julu 1992. godine. Đojić je proglašen krivim za silovanje jedne ženske osobe.
Đojićev advokat Kenan Ademović je kazao da nije čuo da se njegov branjenik nalazi na stranici Interpola.

– Prvi put čujem za to. Nikad se više nisam čuo s njim poslije presude – naveo je Ademović.

Iz Ministarstva pravde BiH su potvrdili da je na zahtjev Suda BiH od Hrvatske zatraženo preuzimanje Đojićeve kazne.

– Obavještavamo Vas da je nadležnim pravosudnim tijelima Republike Hrvatske, na zahtjev Suda BiH, upućena zamolnica za preuzimanje izvršenja kazne zatvora izrečene osuđenom u BiH – rečeno je iz Ministarstva pravde BiH za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

BiH ima sporazume s državama regiona koji omogućavaju preuzimanje pravosnažnih presuda. Uprkos tome, ovi postupci su često kontroverzni, pa je tako u drugoj polovini prošle godine Županijski sud u Zagrebu prilikom preuzimanja presude Marku Radiću značajno smanjio kaznu za ratni zločin što je izazvalo osude i oprečne stavove pravnika i žrtava.

Zagrebački sud je Radićevu presudu smanjio sa 21 na 12 i po godina zatvora, a protiv ministra pravde Josipa Grubeše, koji je odobrio ovaj zahtjev odbrane, podnesena je krivična prijava.

U Srbiji postupak preuzimanja presude Novaku Đukiću koji je proglašen krivim za granatiranje Tuzle i osuđen na 20 godina zatvora – traje više godina, dok se Đukić nalazi na slobodi, piše klix.ba.

Srpskainfo