“Institut za nestala lica ne može da postoji, jer očigledno u momentu kada je to bila entitetska nadležnost da su tada, i podaci govore tako, rezultati bili daleko bolji”, kaže Milorad Kojić, prvi čovjek Centra za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih Republike Srpske.

“U periodu od završetka rata do 2008. pronađeno je i identifikovano 3454. lica srpske nacionalnosti. Zašto baš 2008. godine? Zato što je te godine počeo sa radom Institut za nestala lica, a od početkom rada Instituta za nestala lica, zaključno sa današnjim danom, to je punih 10 godina, 384. lica srpske nacionalnosti identifikovano”, kaže Kojić i napominje da je na djelu potpuno zastoj.

Komentarišući oslobađajuću presudu Naseru Oriću, Kojić kaže da su Bošnjaci od Srebrenice napravili vrstu morbidnog brenda i pritiska. Međunarodna zajednica učestvuje u tome od osnivanja Haškog tribunala, pa i danas do rada pravosudnih institucija jer oni žele da operu svoju ulogu koju su imali u ratu u BiH. Uloga je bila da su bili isključivo na strani Bošnjaka.

“Taj Sud koji je nakaradno postavljen i Tužilaštvo koje nije sistemski uređeno da ima jednak pristup prema svima stvara upravo jednu takvu sliku. Time se stvara slika da smo mi genocidan narod, zato i jeste bilo udara prema Ustavnom sudu kada na Dan Republike Srpske jer smo mi za njih genocidan narod i genocidna tvorevina”, kaže Milorad Kojić.

ATV