DOVITLJIVI SRBI U ČIKAGU Božićna pečenica iz parka kojoj ne može odoliti ni policajka (FOTO)

Srbi u Americi i pored toga što su desetinama hiljada kilometara udaljeni od rodnog kraja ne mogu da se odreknu svojih običaja, ma koliko to u novoj sredini bilo čudno. Jedan od tih je da se na Božićnoj trpezi obavezno mora naći i prase pečeno na ražnju.

Nabavka prasenceta ide relativno lako, ali kako, a naročito gdje ga ispeći. Vlasnici kuća tu su u prednosti jer u garažama prave pecare na gas ili struju, a ponegdje i na ugalj, naravno dok to komšijama Amerikancima ne zasmeta.

Kada se iz garaže vije dim to je već dobar razlog da revnosne komšije pozovu i vatrogasce. A u potezanju za gradske i ili državne paragrafe slavljenci često izvuku deblji kraj i vatra mora da se gasi, a slijedi velika kazna.

Foto: Svetozar Dančuo/RAS Srbija

A i vlasnicima stanova ne ponestaje ideja samo da se ispoštuje ova srpska tradicija. Sa elekričnim grijačima prasence, doduše manje, ispeče se i na terasi koja po pravilu treba da bude zaklonjena od komšijskih pogleda i podalje od komšija osjetljivih na mirise.

Ipak, za prefinjene srpske ukuse, najljepše je prasence pečeno na drva ili na ugalj. Dani oko ovogodišnjeg Božića u najvećem „srpskogm gradu“ u Americi – Čikagu, tradicionalno hladnom, bili su neubičajeno topli, proljeće kao da je uranilo (najtoplije u posljednjih pola vijeka).

Foto: Svetozar Dančuo/RAS Srbija

Bila je to dobra prilika da se pecare sa prasetom iznesu u parkove, gdje se inače preko ljeta vikendom i praznikom sa društvom založi rištilj. Tako je jedan naš dovitljivi Srbin poranio ovogodišnjeg Badnjeg jutra i pecaru smjestio u park, založio vatru, ražanj prikačio na akumulator, pojačao muziku i prepustio se uživanju u srpskoj tradiciji.

Ali, samo što je presence počelo da cvrči na vatri, banu policija sve sa rotacijom. Tačnije policajka. Počinje prava “paljba” raznih pitanja: Šta radiš? Da li smiješ da pečeš u parku? Gdje si kupio prase? Kojim povodom pečeš? Uz slijeganja ramenima naš (ne)sretnik naumi da gasi vatru, svjestan da se u Americi “nije igrati vatrom” i da bi dok trepne mogao da dobije kaznu u vrijednosti pečenih prasića za sljedećih dvadeset godina.

Foto: Svetozar Dančuo/RAS Srbija

Tek tada “progovri” policajka na tečnom srpskom i otrkije da i njeni roditelj koji su doselili u Čikago iz Vojnića na Kordunu, za Božić peku prasence. Najavila je da će u sljedećoj patroli da navrati na koji zalogaj namočen u svinjskoj masti. Preporučila je da po završetku posla dobro provjeri da li je vatra potpuno ugašena!

Tako su Srbi, doseljenici u Ameriku, za Božić ipak našli način da nadmudre svoje domaćine.

(Svetozar Dančuo)

Srpskainfo

Preporuka

VRHUNAC BRITANSKOG CIVILIZACISKOG DOSTIGNUĆA Slika...
views 102
U kabinetu Gavina Viliamsona, britanskog ministra odbrane, uslikana je rolna toalet papira sa likom ruskog predsjednika Vladimira Putina, objavio je D...
Planinarski dom u Austriji nestao ispod snijega (V...
views 88
Video snimak napravljen iz helikoptera s planine Ajzenercer Rajhenštajn u austrijskim Alpama pokazuje planinarski dom koji je potpuno nestao ispod vel...
ASFALT SE TOPI Australija se bori sa nezapamćenim ...
views 152
Australija se bori sa toplotnim talasom koji već danima traje, a posljedice su veoma ozbiljne. Temperatura ne pada ispod 40 stepeni već šest uzastopni...
Rusi pjevaju srpske pjesme (VIDEO)
views 49
Pogledajte kako Rusi pjevaju srpske pjesme. https://www.facebook.com/VolimSrbijuu/videos/236338967279267/ RTRS
Lavrov: Američki marinac uhvaćen na djelu
views 65
Rusija je danas saopštila da je uhvatila bivšeg američkog marinca Pola Vilana na djelu u izvođenju ilegalnih aktivnosti u njegovoj hotelskoj sobi u Mo...
Njemačka: Lavina pogodila hotel, 100 ljudi evakuis...
views 74
Velika lavina pogodila je hotel na jugu Njemačke i oštetila objekat, ali nema povrijeđenih, saopštili su zvaničnici. Portparol vlasti regiona Ubera...