UPOZORENJE CIVILNE ZAŠTITE Pripremite se za snijeg i do POLA METRA

Prema podacima koje je objavio Federalni hidrometeorološki zavod, tokom naredne sedmice od 9. do 12. januara, očekuju se obilnije snježne padavine, u nižim predjelima do pola metra, a na planinama i do visina od jednog metra, kojima će prethoditi i slijediti niske temperature.

S obzirom na najavljeno nevrijeme, Uprava za civilnu zaštitu Hercegovačko-neretvanskog kantona izdala je upozorenje.

Upozorenje o nadolazećim snježnim padavinama izdato je svim opštinskim službama Civilne zaštite u HNK, Civilnoj zaštiti Grada Mostara te Ministarstvu saobraćaja i veza HNK.

U upozorenju su jasno navedeni koraci koje je potrebno što prije provesti, a to su: da navedene službe izvrše kontrolu vlastitih resursa i spremnost vlastitih službi, izvrše kontrolu ugovornih firmi zaduženih za održavanje putnih komunikacija i putne infrastrukture iz njihove nadležnosti.

U upozorenju se, takođe, navodi da su službe dužne izvršiti upozoravanje pravnih i fizičkih osoba na obavezu čišćenja prostora ispred vlastitih stambenih i poslovnih objekata.

Kako Civilna zaštita HNK navodi u svom saopštenju, ove padavine i najave niskih temperatura otežavaće svakodnevne aktivnosti stanovništva.

(Avaz)