Dve decenije od mučke likvidacije heroja Dragana… Izrešetali ga francuski vojnici s leđa dok je vozio decu kući! (VIDEO)

Deca su čudom ostala živa i nepovređena

Navršilo se 20 godina od kako je Dragan Gagović, srpski borac i junak, ratni načelnik fočanske policije, brutalno ubijen od ruke francuskih vojnika SFOR, na putu između Ustiprače i Čajniča, i to dok su u automobilu sa njim bila maloletna deca.

Ubijen je 9.januara 1999.godine, na rođendan i krsnu slavu njegove otadžbine, Republike Srpske.

Naime, jedinice SFOR učinile su tada prepad i ubile Dragana Gagovića na ovom putu kada se on, sa još petoro dece, starosti od 11 do 13 godina, koje je vozio u svom automobilu marke “Golf”, vraćao sa kursa za karatiste koji je održan na planini Tari u Srbiji. Deca su pravim čudom ostala živa i nepovređena!

Prema zvaničnim navodima predstavnika SFOR, Dragan Gagović je ubijen od strane franscuskih vojnika SFOR, navodno “u samoodbrani”. Međutim, izjave petoro dece koja su se nalazila u kolima zajedno sa njim ukazju da je on bukvalno likvidiran, tako što mu je pucano s leđa.

Ovaj napad na Gagovića je izvršen uz pomoć nekoliko desetina vojnika, motornih vozila i kamiona, kao i uz pomoć helikoptera. Nakon ubistva Gagovića, izvršeno je i hapšenje petoro dece, koja su se sa njim nalazila u kolima, i koja su nakon više sati provedenih “u pritvoru” vraćena svojim roditeljima.

Ova deca su po sopstvenoj i to istovetnoj izjavi, neposredno po hapšenju bila primorana da sede na snegu, u toku transporta su morala da sagnu glave kako ne bi videla gde ih odvode, a u bazi SFOR-a su detaljno ispitivana. U bazi SFOR-a su ova deca i pregledana od strane lekara, koji je utvrdio da deca nisu zadobila telesne povrede, ali im je isti lekar nagovestio da će imati teške psihičke posledice.

Dragan Gagović

Dragan Gagović, Foto: Printscreen: Youtube

Vojislav Bodiroga, Gagovićev prijatelj i kolega ispričao je za “Vreme” kako je tekao kobni dan, u kom je Gagović brutalno, i bez razloga likvidiran!

– S Tare smo nas trojica trenera s desetoro dece krenuli 9. januara izjutra. U Draganovom golfu, osim njega, bile su još četiri devojčice i jedan dečak, svi između 11 i 13 godina. Mi smo išli iza njih pošto se, uprkos dogovoru, nismo našli u Višegradu. Kod Ustiprače, na mostu koji vodi prema Čajniču, naišli smo na barikadu: preprečen kamion SFOR-a i dvojicu vojnika bez ikakvih oznaka. Oni su nam rekli da je put zatvoren zbog mina, a na pitanje gde je naša policija, odgovorili su da ona o tome nije obaveštena. Pustili su nas negde oko jedan i petnaest. Nedaleko odatle, na jednom prevoju, videli smo Draganov golf prevrnut na krov. Stali smo i videli krv i delove mozga na krovu izrešetanog automobila, dečji šal i suvenire ponete sa Tare. Dragana i dece nije bilo. Deca su stigla u Srbinje tek oko 6 sati, u međuvremenu su ih držali, ispitivali i valjda ih ubeđivali da nisu videla to što su videla već da su sanjala – kazao je on.

Dragan Gagović po profesiji je bio defektolog, do 1990. godine radio je kao vaspitač u KP domu u Foči, a onda je postavljen za komandira stanice milicije.

Godine 1992. postao je načelnik SUP-a, a od 1993. do 1995. komandovao je specijalnom jedinicom MUP-a RS.

Napustivši policiju počeo je da se bavi privatnim biznisom osnovavši špeditersku firmu “Ipon”. Bio je trener u KK “Sutjeska”, koji je proglašen za najbolji sportski klub u Srbinju za prošlu godinu.

Iza njega je ostala supruga u drugom stanju i ćerka Isidora iz prvog braka. SFOR je vratio njegovo telo tek u ponedeljak naveče, verovatno čekajući da se smire strasti. Sahranjen je 13. januara, a u Srbinju je zvanično proglašen dan žalosti. Otkazane su sve proslave srpske Nove godine.

Haški tribunal je protiv Gagovića podigao optužnicu 1996. godine, tereteći ga po komandnoj odgovornosti, ali je i među Bošnjacima, koji su ga cenili kao časnog policajca, bilo spremnih da svedoče u njegovu odbranu.

I danas se u Republici Srpskoj ovom heroju odaje priznanje i večna slava.

RTRS

Preporuka

PUCNJAVA NA CETINJU Bivši bokser ranjen dok je vje...
views 22
Na Cetinju je danas oko 18.50 sati došlo do pucnjave u kojoj je ranjen Ivan Vujović (42), potvrđeno je CdM iz policije. Navodno je na njega nep...
Objavljen snimak hapšenja “otmičara” a...
views 65
Sputnjik je došao u posjed snimka hapšenja „otmičara“, koji je pokušao da skrene „Aeroflotov“ avion ka Avganistanu. Putnički avion "Aeroflota", k...
Jedna osoba povrijeđena u saobraćajnoj nesreći
views 531
U sarajevskom naselju Buća Potok u popodnevnim satima došlo je do saobraćajne nesreće u kojoj je učestvovao automobil “golf 2”. Nesreća se dogodi...
OKONČANA DRAMA Muškarac htio da se ZAPALI, policaj...
views 197
Policija u Istočnom Sarajevu okončala je pravu dramu u blizini jedne poslovne zgrade u tom gradu, kada se muškarac polio benzinom i prijetio da će se ...
Takmičenje u driftovanju pošlo po zlu u Zagrebu: I...
views 210
"Royal Performance Motorsport" organizovao je u nedjelju susret ljubitelja automobila na zagrebačkoj Radničkoj cesti. Parking je pretvoren u staz...
PUKOM SREĆOM IZBJEGAO SMRT Pjevač “Granda” doživio...
views 729
Pjevač Emir Habibović doživio je saobraćajnu nezgodu dok se vraćao sa Zlatibora gdje je bio na odmoru. Na Emirov automobil je naletjelo drugo vozil...