Kusturica: Ne bih im dao ni pedalj Kosova, to je najveća pljačka u 20. vijeku (VIDEO)

“Mora da se odvoji moja lična ideja i politika. Јa im ne bih dao ni pedalj, kao što sam rekao to je najveća pljačka u 20. vijeku, ali pošto mi imamo mnogo motiva koji nas vraćaju u budućnost, imamo mnogo motiva da vjerujemo da je Kosovo bila civilizacijska tačka, što možemo da detektujemo preko iskopina”, kaže reditelj Emir Kusturica za N1.

– Pošto to nije naše zašto nam ga otimaju. Gubimo postrojenja, struju koju smo mi proizvodili. Imamo situaciju gdje oni imaju lične karte, granice, carine, taj posao je odavno obvavljen, ali postoji i Rezolucija 1244 i nada da vlast neće priznati Kosovo i dati im stolicu u UN – dodao je Kusturica.

Srbija je u 20. vijeku i ranije počela da reaguje, kaže Kusturica i dodaje da smo poslije ustanka usvojili trobojku i tada proizveli – Prvu srpsku revoluciju.

– Dvjesta godina kasnije mi jedini imamo trobojku i ostajemo vjerni prazničenju onoga iz Francuske revolucije – sloboda, jednakost, bratstvo. Prva država na Balkanu je Srbija i nisu džabe dolazili Hrvati da se dive toj državi jer nisu imali svoju. Zašto bismo mi zaboravili svoju istoriju, ne da je koristimo protiv nekoga, nego da je znamo – kaže reditelj.

Kusturica smatra i da su Srbima Rusi uvijek bili saveznici, što ne znači da su uvijek i bili prijatelji.

– 1876. kada je oslobođena Srbija, nama je došlo 1.000 Rusa koji su nam pomogli. Savezništvo zapadnjaka se u Prvom svjetskom ratu pokazalo kao teško, kada nam je bio potreban kredit Britanci su nas ucijenili davanjem Makedonije Bugarima, onda je Klemanso shvatio da je trebalo probiti Solunski front. Rusi su nam uvijek bili saveznici, što ne znači da su nam uvijek bili prijatelji – navodi Kusturica.

Nikad nisam bio protiv Zapada, kaže Kusturica i dodaje da na Mokroj gori pokušava da primijeni sve ono što je tamo naučio.

– Važno je biti svoj a ta cijena je visoka, ovo što ja kažem nema političku dimenziju nego istorijsku – ističe reditelj.

Kako kaže, dobar deo života je proveo radeći i svaki dinar zarađeni sproveo u destinaciju, a onda se prebacio na Andrićgrad.

-Onda sam nailazio na razna spoticanja, kulturna politika se vodi bez obzira što novca nema, samo što ja u tom procesu nisam učestvovao, sem jednog ministra koji me je molio da uzmem pare za “Život je čudo”. To su tako ti tipovi koji su od mene htjeli da naprave velikog neprijatelja i uspijevaju u tome, nerazumna je ta mjera u kojoj se ponašaju kao da sam ja iznevjerio neku mladu. Normalniji uslovi bi doveli i do normalnijeg diskursa – kaže Kusturica.

Kompletan intervju pogledajte ovdje.

N1/RTRS

Preporuka

Protesti su osnova za preporod; Građani pozvali po...
views 54
Jedan od organizatora Slaviša Grubiša ponovio je zahtjeve za ostavkama predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, premijera Duška Markovića, VDT-a Ivice ...
Bukti veliki požar kod Dečana! (FOTO/VIDEO)
views 25
Veliki šumski požar bukti u blizini manastira Visoki Dečani na Kosovu i Metohiji, prenose Novosti. https://twitter.com/DecaniManastir/status/110946...
Austrijski nadbiskup: Skup u Blajburgu za nas je F...
views 33
Austrijska biskupska konferencija (ABK) nije nadležna za održavanje mise na Blajburgu, jer ona spada u nadležnost nadbiskupije Gurk-Klagenfurt, kazao ...
ŠTA JE SVE MILOŠEVIĆ NUDIO MEDLIN OLBRAJT DA SPASI...
views 205
Momir Bulatović kaže da je ta ponuda došla na kraju, kao i da je tadašnje rukovodstvo SRJ pre toga ponudilo rudnike na koncesiju, na šta su dobili odg...
Snažna poruka iz Crne Gore: Srpska Boka ne zaborav...
views 33
Na Crnogorskom primorju postavljeni su bilbordi povodom obilježavanja 20 godina od NATO agresije, a centralni događaj zakazan je za nedjelju, 24. mart...
C.Gora: Kukasti krst na spomeniku palim borcima NO...
views 10
Na Trijepču, na spomen-kompleksu palim borcima Narodnooslobodilačkog rata (NOR) i žrtvama fašističkog terora sa područja Pipera u Crnoj Gori, osvanuo ...