Kusturica: Ne bih im dao ni pedalj Kosova, to je najveća pljačka u 20. vijeku (VIDEO)

“Mora da se odvoji moja lična ideja i politika. Јa im ne bih dao ni pedalj, kao što sam rekao to je najveća pljačka u 20. vijeku, ali pošto mi imamo mnogo motiva koji nas vraćaju u budućnost, imamo mnogo motiva da vjerujemo da je Kosovo bila civilizacijska tačka, što možemo da detektujemo preko iskopina”, kaže reditelj Emir Kusturica za N1.

– Pošto to nije naše zašto nam ga otimaju. Gubimo postrojenja, struju koju smo mi proizvodili. Imamo situaciju gdje oni imaju lične karte, granice, carine, taj posao je odavno obvavljen, ali postoji i Rezolucija 1244 i nada da vlast neće priznati Kosovo i dati im stolicu u UN – dodao je Kusturica.

Srbija je u 20. vijeku i ranije počela da reaguje, kaže Kusturica i dodaje da smo poslije ustanka usvojili trobojku i tada proizveli – Prvu srpsku revoluciju.

– Dvjesta godina kasnije mi jedini imamo trobojku i ostajemo vjerni prazničenju onoga iz Francuske revolucije – sloboda, jednakost, bratstvo. Prva država na Balkanu je Srbija i nisu džabe dolazili Hrvati da se dive toj državi jer nisu imali svoju. Zašto bismo mi zaboravili svoju istoriju, ne da je koristimo protiv nekoga, nego da je znamo – kaže reditelj.

Kusturica smatra i da su Srbima Rusi uvijek bili saveznici, što ne znači da su uvijek i bili prijatelji.

– 1876. kada je oslobođena Srbija, nama je došlo 1.000 Rusa koji su nam pomogli. Savezništvo zapadnjaka se u Prvom svjetskom ratu pokazalo kao teško, kada nam je bio potreban kredit Britanci su nas ucijenili davanjem Makedonije Bugarima, onda je Klemanso shvatio da je trebalo probiti Solunski front. Rusi su nam uvijek bili saveznici, što ne znači da su nam uvijek bili prijatelji – navodi Kusturica.

Nikad nisam bio protiv Zapada, kaže Kusturica i dodaje da na Mokroj gori pokušava da primijeni sve ono što je tamo naučio.

– Važno je biti svoj a ta cijena je visoka, ovo što ja kažem nema političku dimenziju nego istorijsku – ističe reditelj.

Kako kaže, dobar deo života je proveo radeći i svaki dinar zarađeni sproveo u destinaciju, a onda se prebacio na Andrićgrad.

-Onda sam nailazio na razna spoticanja, kulturna politika se vodi bez obzira što novca nema, samo što ja u tom procesu nisam učestvovao, sem jednog ministra koji me je molio da uzmem pare za “Život je čudo”. To su tako ti tipovi koji su od mene htjeli da naprave velikog neprijatelja i uspijevaju u tome, nerazumna je ta mjera u kojoj se ponašaju kao da sam ja iznevjerio neku mladu. Normalniji uslovi bi doveli i do normalnijeg diskursa – kaže Kusturica.

Kompletan intervju pogledajte ovdje.

N1/RTRS

Preporuka

BEZ RIJEČI Nakon napada na srpsko dijete, hrvatski...
views 117
Urednik satirične emisije “News Bar Prime Time” Domagoj Zovak voli da unese pometnju u hrvatsku medijsku scenu. Ovog puta gradonačelnika Vukovara Ivan...
Đukanović u službi velikoalbanskog državnog koncep...
views 22
Na ulicama Podgorice, uoči posjete albanskog predsjednika Iljira Mete, prvi put su zajedno istaknute zastave Albanije i Crne Gore, što jasno ukazuje n...
BESKRAJNO PONOSAN Anđelko Vučić: Orden koji je moj...
views 58
Otac predsjednika Srbije Anđelko Vučić rekao je da je prošlog četvrtka, kada je njegov sin dobio orden od ruskog predsjednika Vladimira Putina, bio ra...
Kosovo je u rukama međunarodnih kriminalaca-izjavi...
views 34
Stručnjakinja za razvoj UN je od novembra 1999. godine punu deceniju radila za programe UN i EU. - Poslije 10 godina rada u međunarodnim institucij...
Zurof poručio Zagrebu: Zaustavite fašizam i negira...
views 24
Direktor centra "Simon Vizental" u Јerusalimu Efraim Zurof rekao je da se fašizam i neofašizam u Hrvatskoj mogu zaustaviti jedino ako se rukovodstvo t...
Ruska vojna baza u Srbiji promijenila bi geopoliti...
views 57
Ruski politolog Oleg Bondarenko izjavio je da je prije posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Srbiji razmatrana mogućnost otvaranja ruske vojne ...