Član predsjedništva ispred muslimanskog plebsa (a nije Komšić), zaboravlja da je njegov padišah Bakir Izetbegović redovno davao izjave da bi on „priznao Kosovo“.

U njegovom saopštenju, koje ćemo prenijeti u cjelosti, posebno zabrinjava što Džaferović prijeti ratom!?! To je rutinski postupak muslimanskih političara, a da pri tom niko iz Nevladinićke kaste ne reaguje. Oni se bave policijskim djelovanjem u Banjoj Luci…

Osim toga, Šefik nema nikakvih problema sa tim da iznese i svoje puste snove, a to je da izazove ratni sukob (jer ne napominje ko bi to ugrozio mir, pošto Srpska i Srbija pri svom ujedinjenju sigurno ne bi pripucale na njega) koji bi za rezultat imao ukidanje entitetske strukture unutar BiH.

Džaferović uz sve to sam sebe laže. Ne samo nas. U posljednjem pasusu saopštenja, on navodi „Bosna i Hercegovina se ničim ne miješa u rješavanje odnosa Srbije i Kosova .“. Sama ovakva formulacija, od strane člana kolektivnog predsjedništva zemlje koja Kosovo i Metohiju smatra pokrajinom Republike Srbije, dakle da su Srbija i Kosovo odvojeni entiteti u međunarodnom smislu, narušava teritorijalni integritet Srbije i dobrosusjedske odnose sa njom.

Dok je Srpske, Džafi i društvo nikad neće postići da NATO-narko paradržavuljak dobije priznanje nezavisnosti. Koliko god njihovi simboli i vrijednosti bili jednaki sa uzurpiranom administracijom u Prištini. Koncept zastave, njene boje, lična dokumenta i slično; načinjene su po istoj matrici, po kojoj i od visokog predstavnika nametnuta zastava državne zajednice BiH.

E, zbog toga, naravno, moraju imati istu sudbinu i paralelno rješavanje. Ako bi nezavisnost Prištine, dobiće i nezavisnost Banje Luke. Bujrum.

EFBIHOVSKO VRIJEĐANJE ENTITETOM, UZ SOPSTVENU PROTIVURIJEČNOST

Neprihvatljivim, štetnim i opasnim smatram nastojanje pojedinih zvaničnika Republike Srbije i bh. entiteta RS da u javnim istupima sve češće povezuju rješavanje odnosa između Srbije i Kosova sa Bosnom i Hercegovinom, njenim granicama i statusom entiteta RS.

Takvim izjavama, kojima se dovodi u pitanje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i nepovredivost njenih međunarodno priznatih granica, ne doprinosi se poboljšanju odnosa dvije države. Naprotiv, time se šalju loše poruke i bespotrebno stvaraju tenzije.

Zvaničnicima Republike Srbije, ali i zvaničnicima bh. entiteta RS, trebalo bi biti potpuno jasno da se međunarodno priznate granice Bosne i Hercegovine nikada neće promijeniti. Bilo kakav pokušaj narušavanja teritorijalnog integriteta ili prekrajanja njenih granica neće dovesti u pitanje Bosnu i Hercegovinu, ali bi svakako značilo ugrožavanje mira i stabilnosti cijelog regiona, kraj Dejtonskog mirovnog sporazuma, a time i entitetske unutrašnje strukture Bosne i Hercegovine nastale u Dejtonu.

Bosna i Hercegovina se ničim ne miješa u rješavanje odnosa Srbije i Kosova. Zato, od zvaničnika Republike Srbije očekujem da i oni prestanu Bosnu i Hercegovinu dovoditi u bilo kakvu vezu sa dijalogom na relaciji Beograd-Priština.

Frontal.rs