Marija Milić: Zašto je četrestreća važnija od Dejtona

Dejtonski mirovni sporazum ozvaničio je Republiku Srpsku. Tako da vam je to kao ono ranije kad su se djeca rađala – u januaru rođen, u novembru upisan.

Republika Srpska jedina u BiH obilježava i slavi dan Dejtona. Da slavimo samo Dan Republike – 9. januar, možda bi se, teoretski, nešto i moglo prigovoriti. Ali pošto su nam oba datuma istinski važna – zaključak je vrlo jednostavan. Republika Srpska slavi rođendan i slavi mir.

Dejton je ozvaničio Republiku Srpsku koja je stvorena 9. januara, a nije ozvaničio BiH iz 1943. Pa niko od ambasadora, kao što rekoše da su danas pozvali hrvatskog (u čije motive naprasnog prisustva ne želim da ulazim), ne snosi odgovornost za prisustvo obilježavanju 25. novembra, dana ZAVNOBiH.

Niko od novinara koji čestitaju dan državnosti BiH po granicama iz četrestreće ne dobijaju prijetnje. Svjetlana Topalić, urednica BH televizije, izložena je juče gnusnim napadima i prijetnjama, jer je na svom tviter profilu čestitala Dan Republike.

I da znate, iz Banjaluke je lako čestitati Dan Republike. Svjetlana Topalić je na poslu u Sarajevu. A svi koji su radili u Sarajevu, u institucijama, ustanovama i organima, znaju da to i nije baš tako jednostavno.

Na kraju krajeva, i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u nekoliko posljednjih intervjua priznao je da u Sarajevu ništa nije baš tako lako kako je on bio zamislio. A predsjedavajući Predsjedništva BiH je, gle zanimljivosti, bio domaćin danu koji nam je juče čestitala naša Svjetlana.

Ako su isti aršini međunarodne zajednice prema svima, diplomatsko kršenje je samo ono što se kosi sa Dejtonom. Ako su isti aršini novinarskih udruženja u BiH, morali su, i to odmah, jasno i glasno da stanu iza Svjetlane Topalić.

Stotinjak presuda Ustavnog suda BiH nikada nije sprovedeno, od čega se većina odnosi na FBiH. Republika Srpska je i tu pokazala ozbiljnost i sprovela presudu. Izmijenjen je Zakon o praznicima i Dan Republike se obilježava po posebnom zakonu.
Imamo svi pravo da nam se ne dopadaju nečije oči ili boja glasa, ali zemlja koja se jedva otrgla od rata zahtijeva smirenost i ozbiljnost.

Ako ni međunarodna zajednica, ni sva novinarska udruženja ne stanu iza ljudi koji ne rade ama baš ništa što nije mimo zakona i slova Dejtona – onda se šalje vrlo jasna poruka s početka. Mirovni sporazum nije bitan, četrestreća je važnija od Dejtona.

Frontal.rs

Preporuka

Kecmanović: Ozbiljno shvatiti Erdoganove prijetnje...
views 39
Politikolog Nenad Kecmanović rekao je da treba ozbiljno shvatiti prijetnje turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da će se, ako se poljulja Turs...
Galijašević: Kakva je veza između napadača s Novog...
views 27
Dževad Galijašević, ekspert za borbu protiv terorizma u kolumni za portal magazina Pečat, dovodi u vezu napadača s Novog Zelanda i vehabijske kampov...
Anđelković: Karadžić žrtva montiranog procesa
views 18
Suđenje prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću u Hagu nije bilo fer, nisu uvažavani argumenti i riječ je o montiranom procesu u kome j...
“Od Izetbegovića se traži da SM uopšte ne bu...
views 29
"Јoš jedan primjer memetičkog rata je "igra prestola" oko (ne)konstituisanja Savjeta ministara. Iako Izetbegović povremeno emituje signale da je dogov...
Kako na najbolji način sačuvati ime Republike Srps...
views 28
Samo neobaviještenima i nezainteresovanima za to, odjeknulo je kao iznenađenje saopštenje Stranke demokratske akcije od 23. januara 2019. godine da će...
Migranti su dio inženjeringa kojim se žele usposta...
views 28
Na američko insistiranje da se u EU i na Balkan vrate ratnici Islamske države koji trenutno imaju status američkih zarobljenika, ministar bezbjednosti...