Dejtonski mirovni sporazum ozvaničio je Republiku Srpsku. Tako da vam je to kao ono ranije kad su se djeca rađala – u januaru rođen, u novembru upisan.

Republika Srpska jedina u BiH obilježava i slavi dan Dejtona. Da slavimo samo Dan Republike – 9. januar, možda bi se, teoretski, nešto i moglo prigovoriti. Ali pošto su nam oba datuma istinski važna – zaključak je vrlo jednostavan. Republika Srpska slavi rođendan i slavi mir.

Dejton je ozvaničio Republiku Srpsku koja je stvorena 9. januara, a nije ozvaničio BiH iz 1943. Pa niko od ambasadora, kao što rekoše da su danas pozvali hrvatskog (u čije motive naprasnog prisustva ne želim da ulazim), ne snosi odgovornost za prisustvo obilježavanju 25. novembra, dana ZAVNOBiH.

Niko od novinara koji čestitaju dan državnosti BiH po granicama iz četrestreće ne dobijaju prijetnje. Svjetlana Topalić, urednica BH televizije, izložena je juče gnusnim napadima i prijetnjama, jer je na svom tviter profilu čestitala Dan Republike.

I da znate, iz Banjaluke je lako čestitati Dan Republike. Svjetlana Topalić je na poslu u Sarajevu. A svi koji su radili u Sarajevu, u institucijama, ustanovama i organima, znaju da to i nije baš tako jednostavno.

Na kraju krajeva, i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u nekoliko posljednjih intervjua priznao je da u Sarajevu ništa nije baš tako lako kako je on bio zamislio. A predsjedavajući Predsjedništva BiH je, gle zanimljivosti, bio domaćin danu koji nam je juče čestitala naša Svjetlana.

Ako su isti aršini međunarodne zajednice prema svima, diplomatsko kršenje je samo ono što se kosi sa Dejtonom. Ako su isti aršini novinarskih udruženja u BiH, morali su, i to odmah, jasno i glasno da stanu iza Svjetlane Topalić.

Stotinjak presuda Ustavnog suda BiH nikada nije sprovedeno, od čega se većina odnosi na FBiH. Republika Srpska je i tu pokazala ozbiljnost i sprovela presudu. Izmijenjen je Zakon o praznicima i Dan Republike se obilježava po posebnom zakonu.
Imamo svi pravo da nam se ne dopadaju nečije oči ili boja glasa, ali zemlja koja se jedva otrgla od rata zahtijeva smirenost i ozbiljnost.

Ako ni međunarodna zajednica, ni sva novinarska udruženja ne stanu iza ljudi koji ne rade ama baš ništa što nije mimo zakona i slova Dejtona – onda se šalje vrlo jasna poruka s početka. Mirovni sporazum nije bitan, četrestreća je važnija od Dejtona.

Frontal.rs