Ustavni sud BiH odbacio apelaciju bivših poslanika

Ustavni sud BiH odbacio je apelaciju bivših poslanika Predstavničkog doma Parlamenta BiH, kojom se tražilo poništavanje odredbe Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kojom je ukinut “bijeli hljeb”, potvrđeno je za „Dnevni avaz“ u Ustavnom sudu BiH.

Apelaciju je prvobitno podnijelo 11 bivših poslanika, i to Zaim Backović (BPS), Sadik Ahmetović (Nezavisni blok), Salko Sokolović (Nezavisni blok), Momčilo Novaković (NDP), Borislav Bojić (DNS), Đorđe Krčmar (DNS), Jovan Vukovljak (DNS), Nenad Lalić (SDS), Nikola Lovrinović (HDZ BiH), Predrag Kožul  (HDZ BiH) i Miroslav Milovanović (SNSD).

U međuvremenu, pod pritiskom svoje stranke, Sadik Ahmetović i Salko Sokolović su odustali od zahtjeva. Time ostali podnosioci više nisu ispunjavali uvjet o tome da zahtjev za ocjenu ustavnosti nekog zakona može podnijeti najmanje jedna četvrtina poslanika.

Kako je za „Avaz“ kazao Zvonko Mijan, registrar Ustavnog suda BiH, u ovom slučaju od 42 poslanika u Predstavničkom domu njih devet ne predstavlja četvrtinu te ne mogu biti ovlašteni podnosioci zahtjeva.

Stoga je Ustavni sud ovaj zahtjev i odbacio.

Podsjećamo, 11 bivših poslanika pokušalo je zahtjevom Ustavnom sudu BiH osporiti zakonsku odredbu kojom je onemogućeno da imenovani i izabrani zvaničnici i godinu nakon isteka mandata koriste pravo na punu plaću.

U Parlamentu BiH ova naknada za nerad, ili „bijeli hljeb“, ukinuta je na prijedlog Damira Arnauta, poslanika Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH.

Na taj način ostvarene su ogromne uštede u budžetu, jer su pravo na „bijeli hljeb“, osim poslanika, imali i delegati, zatim članovi Predsjedništva BiH, državni ministri, njihovi zamjenici…

Avaz