Sumnja u stvarnu namjeru reisa Kavazovića

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović još nije ukinuo paradžemate koji se prije tri godine nisu priklonili legalnoj Islamskoj zajednici, zbog čega postoji sumnja u njegovu stvarnu namjeru ukidanja ilegalnih džemata, saznaje Srna u bezbjednosnim strukturama.

Iako je Kavazović vehabijama u 64 paradžemata dao rok do 1. marta 2016. godine da se integrišu u Islamsku zajednicu, to se nikada nije desilo.

U godišnjem izvještaju američkog Stejt departmenta o vjerskim slobodama za 2017. godinu navedeno je da na teritoriji BiH i dalje djeluje 21 ilegalni džemat u kojem se okupljaju radikalni islamisti.

U posjedu Srne je i fotografija na kojoj se vidi Kavazović u društvu jednog od najtraženijih svjetskih terorista Nusreta Imamovića u vehabijskoj zajednici Gornja Maoča u vrijeme dok je Kavazović bio glavni muftija u Srebreniku, opštini kojoj pripada Gornja Maoča.

Tim više je pravo lice poglavara Islamske zajednice u BiH još nepoznato, s obzirom na to da je on kao reis zvanično osudio djelovanje paradžemata, ali da je još kao tuzlanski muftija 2007. godine stao u zaštitu Imamovića koji je i osnivač vehabijskih zajednica u Gornjoj Maoči i Gornjoj Dubnici.

Kavazović se još 2008. godine obračunavao i sa zvaničnicima BiH koji su htjeli da zavedu red u Gornjoj Maoči, paradžematu koji je pružio najjači otpor Islamskoj zajednici.

U Agenciji za istrage i zaštitu /Sipa/ kažu da će Imamović, koji se nalazi na ratištu u Siriji i kojeg je Stejt department stavio na listu najopasnijih svjetskih terorista, biti uhapšen čim se pojavi u BiH.

Naveli su da je Imamović već duže vrijeme pod istragom i da raspolažu informacijama da se od decembra 2013. godine nalazi na sirijskom ratištu.

Imamovića je Stejt department stavio na listu deset specijalno označenih terorista zbog njegovog angažmana u Siriji.

Imamoviću je centar iz Beča prije šest godina dao zadatak da ujedini sve vehabije iz BiH, Srbije, Makedonije, Crne Gore i sa Kosova koji ratuju u Siriji.

Združene policijsko-bezbjednosne snage su u februaru 2010. godine sa oko 600 pripadnika upale u Gornju Maoču, u okviru akcije “Svjetlost”.

Spektakularna akcija završena je hapšenjem nekoliko lica, među kojima je bio i Imamović.

Ipak, Imamović i ostali pušteni su iz pritvora, a istraga i cijeli slučaj završili su u slijepoj ulici, pa se tako čak i zaboravilo na Maoču.

U BiH više niko ne nudi konkretno rješenje tog problema.

U vodu je pala i nada da će, ukoliko Islamska zajednica ne riješi problem paradžemata, taj problem da riješe institucije BiH nakon što je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić priznao da ne postoji zakonska mogućnost da paradžemati budu ukinuti na silu.

Paradžemata, prema izvještajima bezbjednjaka u BiH, ima u čak u 19 opština u Federaciji BiH.

SRNA/RTRS

Preporuka

PUCNJAVA NA CETINJU Bivši bokser ranjen dok je vje...
views 22
Na Cetinju je danas oko 18.50 sati došlo do pucnjave u kojoj je ranjen Ivan Vujović (42), potvrđeno je CdM iz policije. Navodno je na njega nep...
Objavljen snimak hapšenja “otmičara” a...
views 65
Sputnjik je došao u posjed snimka hapšenja „otmičara“, koji je pokušao da skrene „Aeroflotov“ avion ka Avganistanu. Putnički avion "Aeroflota", k...
Jedna osoba povrijeđena u saobraćajnoj nesreći
views 531
U sarajevskom naselju Buća Potok u popodnevnim satima došlo je do saobraćajne nesreće u kojoj je učestvovao automobil “golf 2”. Nesreća se dogodi...
OKONČANA DRAMA Muškarac htio da se ZAPALI, policaj...
views 197
Policija u Istočnom Sarajevu okončala je pravu dramu u blizini jedne poslovne zgrade u tom gradu, kada se muškarac polio benzinom i prijetio da će se ...
Takmičenje u driftovanju pošlo po zlu u Zagrebu: I...
views 210
"Royal Performance Motorsport" organizovao je u nedjelju susret ljubitelja automobila na zagrebačkoj Radničkoj cesti. Parking je pretvoren u staz...
PUKOM SREĆOM IZBJEGAO SMRT Pjevač “Granda” doživio...
views 729
Pjevač Emir Habibović doživio je saobraćajnu nezgodu dok se vraćao sa Zlatibora gdje je bio na odmoru. Na Emirov automobil je naletjelo drugo vozil...