Sumnja u stvarnu namjeru reisa Kavazovića

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović još nije ukinuo paradžemate koji se prije tri godine nisu priklonili legalnoj Islamskoj zajednici, zbog čega postoji sumnja u njegovu stvarnu namjeru ukidanja ilegalnih džemata, saznaje Srna u bezbjednosnim strukturama.

Iako je Kavazović vehabijama u 64 paradžemata dao rok do 1. marta 2016. godine da se integrišu u Islamsku zajednicu, to se nikada nije desilo.

U godišnjem izvještaju američkog Stejt departmenta o vjerskim slobodama za 2017. godinu navedeno je da na teritoriji BiH i dalje djeluje 21 ilegalni džemat u kojem se okupljaju radikalni islamisti.

U posjedu Srne je i fotografija na kojoj se vidi Kavazović u društvu jednog od najtraženijih svjetskih terorista Nusreta Imamovića u vehabijskoj zajednici Gornja Maoča u vrijeme dok je Kavazović bio glavni muftija u Srebreniku, opštini kojoj pripada Gornja Maoča.

Tim više je pravo lice poglavara Islamske zajednice u BiH još nepoznato, s obzirom na to da je on kao reis zvanično osudio djelovanje paradžemata, ali da je još kao tuzlanski muftija 2007. godine stao u zaštitu Imamovića koji je i osnivač vehabijskih zajednica u Gornjoj Maoči i Gornjoj Dubnici.

Kavazović se još 2008. godine obračunavao i sa zvaničnicima BiH koji su htjeli da zavedu red u Gornjoj Maoči, paradžematu koji je pružio najjači otpor Islamskoj zajednici.

U Agenciji za istrage i zaštitu /Sipa/ kažu da će Imamović, koji se nalazi na ratištu u Siriji i kojeg je Stejt department stavio na listu najopasnijih svjetskih terorista, biti uhapšen čim se pojavi u BiH.

Naveli su da je Imamović već duže vrijeme pod istragom i da raspolažu informacijama da se od decembra 2013. godine nalazi na sirijskom ratištu.

Imamovića je Stejt department stavio na listu deset specijalno označenih terorista zbog njegovog angažmana u Siriji.

Imamoviću je centar iz Beča prije šest godina dao zadatak da ujedini sve vehabije iz BiH, Srbije, Makedonije, Crne Gore i sa Kosova koji ratuju u Siriji.

Združene policijsko-bezbjednosne snage su u februaru 2010. godine sa oko 600 pripadnika upale u Gornju Maoču, u okviru akcije “Svjetlost”.

Spektakularna akcija završena je hapšenjem nekoliko lica, među kojima je bio i Imamović.

Ipak, Imamović i ostali pušteni su iz pritvora, a istraga i cijeli slučaj završili su u slijepoj ulici, pa se tako čak i zaboravilo na Maoču.

U BiH više niko ne nudi konkretno rješenje tog problema.

U vodu je pala i nada da će, ukoliko Islamska zajednica ne riješi problem paradžemata, taj problem da riješe institucije BiH nakon što je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić priznao da ne postoji zakonska mogućnost da paradžemati budu ukinuti na silu.

Paradžemata, prema izvještajima bezbjednjaka u BiH, ima u čak u 19 opština u Federaciji BiH.

SRNA/RTRS

Preporuka

NI NADREALISTI NISU MOGLI DA SMISLE OVO Prijedorča...
views 2144
Protiv Milomira Stojnića (51) iz Prijedora policija je podnijela izvještaj zbog sumnje da je počinio krivično djelo “oštećenje ili povlašćivanje povje...
Izazvao požar koji se proširio na objekat pumpne s...
views 130
Policijski službenici Policijske uprave Prijedor izvršili su kriminalističku obradu lica inicijala L.G. (1976) iz Prijedora, zbog postojanja osnova su...
KONAČNA PRESUDA Radovan Karadžić osuđen u Hagu na ...
views 319
Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen je na doživotnu kaznu zatvora u Haškom tribunalu. Karadžić je proglašen krivim za genoci...
Ovo je Nihad koji je napao čovjeka sa srpskom zast...
views 1446
Ispred sudnice u Hagu pred presudu Radovanu Karadžiću dogodio se incident u kojem je kako saznajemo Nihad Aličković napao čovjeka sa srpskom zastavom....
NACRTAO GRAFIT SA ČETIRI “S” U BLIZINI DŽAMIJE Uha...
views 1063
Bojan Pećanac (38) iz Prijedora uhapšen je juče zbog sumnje da je u blizini džamije u tom gradu crtao uvredljive grafite, te time počinio krivično dje...
Prijedor: Uhapšen mladić koji je pobjegao sa mjest...
views 3320
Policija u Prijedoru uhapsila je Mile M. (24) osumnjičenog da je 18. marta ove godine na magistralnom putu Banjaluka- Prijedor udario pješaka D. Lj. i...