Nijedno Udruženje novinara u BiH nije stalo u zaštitu novinarke BHRT-a Svjetlane Topalić koja je doživjela salvu najgorih uvreda i poziva na linč samo zato što je čestitala rođendan Republici Srpskoj.

U izjavi za našu TV, Topalićeva kaže da nikoga nije uvrijedila, naprotiv da uvažava realnost, a ona je da je juče pola BiH slavilo Dan Republike. Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić rekao je da je primjer novinarke BHRT-a dokaz da će svaki Srbin u Federaciji koji izrazi naklonost Srpskoj biti izložen golgoti.

Očekivano, obilježavanje rođendana Republike Srpske u bošnjačkoj javnosti i medijima dočekano je na “nož”. U bogatom repertoaru uvreda izdvajaju se poruke da je 9. januar neustavan, diskriminirajući i tzv “Dan” Republike. A kada je novinarka BHRT-a Svjetlana Topalić na tviter nalogu čestitala rođendan Republici, mržnja je dostigla vrhunac.

“Јa ne mislim da sam nekog uvrijedila. Republika Srpska je pola države BiH. Pola BiH je juče slavilo rođendan. Јa ne vidim razlog onolikoj histeriji, drami i ostalom”, dodala je Topalić.

Iako izložena medijskom linču, zbog rečenice koju je juče svaki Srbin s ponosom izgovarao, Topalićeva nastavlja da radi svoj posao. Ne očekuje bilo kakve sankcije, iz rukovodstva BHRT-a poručuju da će ispitati cijeli slučaj.

“Ponavljam ništa loše nisam uradila. Dan Republike Srpske trenutno nije neustavan. Čestitala sam rođendan pola BiH i to jednom jednostavnom rečenicom i zaista ne vidim nikakvu grešku u tome”, istakla je ona.

“Greška” je što se u Sarajevu uporno nameće ideja o BiH u kojoj je zabranjeno ljudima da čestitaju Dan Republike. Takvu BiH ne želimo da razvijamo poručuju srpski poslanici u bh. parlamentu.

“Provejava takva atmosfera i ambijent da se vrši pritisak na one koji legitimno čestitaju Dan Republike onima koji slave, a to su građani Republike Srpske. Takvu BiH ne želimo, ne želimo da u njoj živimo”, poručio je poslanik u Predstavničkom domu PS BiH Staša Košarac.

U istoj mjeri koliko Topalićeva i njena koleginica s BHRT-a Pejka Medić koja je takođe čestitala Dan Republike, bijes sarajevske čaršije navukao je i Dragan Čović. Zbog prisutva ceremoniji Dana Republike u Banjaluci, lider HDZ-a je glavni anti-junak u sarajevskim medijima.

“Ne vidim nikakav problem u tome što je Čović došao u Banjaluku na obilježavanje i nije prvi put da na taj način pokazuje da poštuje Republiku Srpsku i njene institucije, kao i opredjeljenje srpskog naroda, a to je Republika Srpska kao trajna kategorija i kao trajna demokratska država”, dodao je Košarac.

“Razumijem one koji su srbofobni, ostrašćeni i imaju negativan odnos prema Srpskoj, ali teško mi je da razumijem ljude koji bi trebalo da budu informisani poput Doris Pak, koja je kao demohrišćanka napala lidera HDZ-a BiH koji je prisustvovao proslavi Dana Republike, uvažavajući zakon i volju srpskog naroda”, izjavio je šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu PS BiH Nenad Stevandić.

Zbog prisustva Proslavi Dana Republike u Zagreb je pozvan i hrvatski ambador Ivan del Vekio, a činjenica koju u Sarajevu ne vide, 9. januara 1992. godine nije ubijen bošnjački svat kao što je 01. marta ubijen srpski svat na Baščaršiji. Taj dan Bošnjaci slave kao tzv. Dan nezavisnosti pozivajući se na rezultate dvonaciopnalnog referenduma od kojeg se, kako se može vidjeti iz današnjih postupaka, ograđuju i hrvatki političari, jer je njihov narod doveden u podređen položaj spram Bošnjaka.

RTRS