Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik prisustvuju božićnom prijemu u kasarni “Kozara” u Banjaluci, koji organizuje Komanda Šeste pješadijske brigade sa komandama i jedinicama Oružanih snaga BiH.

Obraćajući se na prijemu, Dodik je rekao da pozicija srpskog naroda u Oružanim snagama mora biti bolja.

“Da li Oružane snage pripadaju srpskom narodu, da li narod tako osjeća? Mnogo je pitanja. Važno je da pokušamo da izgradimo partnerstvo i očuvamo mir. Sloboda i sigurnost srpskog naroda mora da bude cilj”, naveo je Dodik.

Poručio je da će se 9. januar i dalje slaviti kao Dan državnosti Republike Srpske.

“Mi smo za mir i poštovanje. Na Dan Republike nije bilo nijedne riječi mržnje, mržnja je išla ka nama, a ne od nas. Boriću se za vašu poziciju, od pet najbitnijih funkcija u Oružanim snagama nema nijednog Srbina”, rekao je Dodik.

Predsjednica Srpske poručila je da je osnovni zadatak mir i stabilnost Srpske.

“Želimo da se očuvaju institucije Srpske, da ih niko ne napada ili urušava. Ponosna sam što je na dostojanstven način proslavljen Dan Republike”, navela je Cvijanovićeva obraćajući se na prijemu.

Prijemu u kasarni “Kozara” prisustvuju ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović i zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Boris Јerinić, koji je domaćin.

Među zvanicama su predstavnici MUP-a i drugih institucija Republike Srpske, nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, zajedničkih institucija BiH, kao i mirovnih snaga i diplomatskog kora u BiH, te ličnosti iz javnog života Republike Srpske i BiH.

Prethodno je Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije u vojnoj kapeli Svetih mučenika jasenovačkih služio Svetu arhijerejsku liturgiju.

Liturgijom je počeo božićni prijem koji organizuju komanda Šeste pješadijske brigade Oružanih snaga BiH sa komandama i jedinicama u kasarni “Kozara” u Banjaluci.

RTRS