Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević izjavio je Srni da su paradžemati u BiH danas jači nego ranije i da i dalje mobilišu ljude jer ne postoje mjere vjerskih ni državnih institucija koje bi pokazale namjeru ukidanja tih paralelnih džemata.

“Paradžemati služe za prikrivanje povratnika sa sirijskog ratišta. Očigledno je da poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović nije imao namjeru da ukida paradžemate, nego je samo težio da imovinu tih paralelnih džemata stavi pod kontrolu Islamske zajednice”, kaže Galijašević.

On smatra da je težnja Kavazovića bila samo da finansije paradžemata, takozvane vakufe, stavi pod kontrolu, kao i da Rijaset bira vjerske službenike koji će službovati u paradžematima.

Prema njegovim riječima, hodže i ne mogu rješavati to složeno bezbjednosno pitanje, koje je bilo na čekanju, sve dok postoji trenutna bezbjednosna konstelacija u Sarajevu i dok god je Osman Mehmedagić Osmica na čelu Obavještajno-bezbjednosne agencije, a Dragan Mektić na čelu Ministarstva bezbjednosti.

“Nisu postojale nikakve namjere da se to pitanje ozbiljno tretira. Reis je poslao i Nusreta Avdibegovića na čelo banjalučkog Mešihata, iako je on tokom rata dočekao prvog mudžahedina u BiH, šejha Abdel Aziza Barbarosu. To govori da se u Sarajevu nije odustalo od radikalnih opcija, da je Sarajevo antievropska kasaba puna mržnje i da će Repubilka Srpska u narednom periodu imati posebno teške političke bitke”, rekao je Galijašević.

On je dodao da u BiH, prema izjveštaju Islamske zajednice, i dalje djeluje 21 paralelni džemat koji nisu stavljeni u sistem.

“Džemat je vjerska floskula i ne znači ništa. Međutim, ako govorimo o naseljima i pojedinim nelegalnim vjeskim objektima, govorimo o najmanje 100 naselja u kojima djeluju nezakoniti i neprijavljeni vjerski objekti u kojima postoji zajednica radikalnih vjernika”, rekao je Galijašević.

Srna je juče objavila da Kavazović još nije ukinuo paradžemate koji se prije tri godine nisu priklonili legalnoj Islamskoj zajednici, zbog čega postoji sumnja u njegovu stvarnu namjeru ukidanja ilegalnih džemata.

Iako je Kavazović vehabijama u 64 paradžemata dao rok do 1. marta 2016. godine da se integrišu u Islamsku zajednicu, to se nikada nije desilo.

U posjedu Srne je i fotografija na kojoj se vidi Kavazović u društvu jednog od najtraženijih svjetskih terorista Nusreta Imamovića u vehabijskoj zajednici Gornja Maoča u vrijeme dok je Kavazović bio glavni muftija u Srebreniku, opštini kojoj pripada Gornja Maoča.

SRNA/RTRS