Dolazak lidera HDZ BiH Dragana Čovića na proslavu Dana Republike Srpske u Banjaluku ponovo je uzburkao duhove na relaciji Sarajevo-Zagreb.

Među kritičarima se tako našao i banjalučki biskup Franjo Komarica koji je kazao da je Čović time pokazao svoje lice! U svojim kritikama najdalje je otišao bivši hrvatski predsjednik i nekadašnji predsjednik Predsjedništva SFRJ Stjepan Mesić, koji je kazao kako Čović u dogovoru sa Dodikom radi na razbijanju BiH.

Ne bi ove Mesićeve riječi bile čudne da ne dolaze iz usta upravo onoga koji je radio na razbijanju jedne mnogo veće države nego što je to bila BiH, i koji je ostao upamćen po svojoj čuvenoj rečenici: „Obavio sam posao, Jugoslavije više nema“!

Tačno, Čović je pokazao svoje lice, a to je lice lidera spremnog na pomirenje i suživot. A, kakvo lice su pokazali oni koji kritikuju Čovića zbog dolaska u Banjaluku može se vidjeti na primjeru Mesića.

Svi ti „kritičari“ redovno u svojim govorima pozivaju na mir, toleranciju i suživot, na prvo mjesto stavljajući „bogatstvo različitosti na čemu BiH treba biti ponosna“.

Međutim, svaki put kada treba pokazati tu toleranciju, padnu na ispitu jer tada ispliva njihovo drugo lice, koje govori da ne prihvataju ništa što je drugačije.

Nesuglasice oko Dana Republike pokazuju po ko zna koji put podjeljenost našeg društva i nespremnost da prihvatimo drugo i drugačije. Čović je svojim dolaskom u Banjaluku pokazao da nismo svi isti i da treba znati prihvatiti naše razlike, otvoreno razgovarati o njima i na taj način ostvariti uspješan suživot.

Poštivanje tuđeg predstavlja prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti. Oni koji nisu spremni da prihvate različitosti, nemaju pravo da pričaju o jedinstvu naroda u BiH i suživotu.

Srpskainfo