Nakon oštrih kritika i osuda brojnih hrvatskih i domaćih zvaničnika, ali i medija, zbog dolaska lidera HDZ-a Dragana Čovića na svečanu akademiju povodom obilježavanja Dana Republike Srpske, osude dolaze i iz Njemčke.

Naime, na svom Tviter profilu oglasila se Doris Pak koja je osudila Čovićevo pristustvo na obilježavanju 9. januara u Banjaluci koji je, prema njenim riječima, zabranjen. Pakova je njemačka političarka i zastupnica u Evropskom parlamentu. Članica je Evropske narodne stranke (demohrišćani) u Parlamentu EU. Predsjednica je Odbora Evropskog parlamenta za Јugoistočnu Europu, a koordinator je Savjeta za kulturu, obrazovanje, medije i sport.

Pakova je napisala i kako ju je stid Dragana Čovića.

“Nacionalni Dan RS je zabranjen Sudom, a prisustvovali su mu premijerka Srbije i, ne mogu vjerovati, Dragan Čović, lider HDZ BiH. Da li on zaboravlja šta se desilo hrvatskom stanovništvu i Bošnjacima u tadašnjoj “tzv. RS“. Kako se osjećaju Hrvati? Stid me zbog njega“

Njen tvit je izazvao brojne komentare, a među njima je i komentar bivše premijerke Republike Hrvatske Јadranke Kosor koja je napisala da se slaže sa njom. Јedan od zanimljivih komentara je bio i to da su hrvatski interesi uvijek bili u skladu sa srpskim interesima kada se govori o Bosni, navodeći odnose Cvetković-Maček, Tuđman-Milošević, Čović-Dodik.

Profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci Aleksandar Vranješ smatra da Pakova ipak nije dobro informisana.

“Prije svega, gospođa Doris Pak nije informisana. Nije tačno da je Dan Republike Srpske zabranjen bilo kakvom odlukom suda, prosto to nije istina. Da je uopšte željela prvo da se raspita malo, ustanovila bi da se obilježavanje realizuje u skladu sa Zakonom o Danu Republike proglašenom 27. 12. 2016. godine, kojeg nije osporio nikakav sud. Ono što ipak malo više boli gđu. Pak je činjenica da je obilježavanju prisustvovao g. Dragan Čović, bez obzira što je ovo, čini mi se, njegovo treće prisustvo obilježavanjima Dana Republike Srpske. Problem leži u tome što je prisustvo Dragana Čovića stavilo kraj na jedan narativ kojeg forsiraju Bošnjaci i predstavnici međunarodne zajednice, a to je da 9. januar diskriminiše druga dva konstitutivna naroda. Prisustvo vrha HDZ kao najjače hrvatske stranke u BiH i ambasadora Republike Hrvatske u Banjaluci dokazuje da se predstavnici hrvatskog naroda ne osjećaju diskriminisanim i samim tim ruše kompletan taj narativ. Zato se upravo gđa. Pak poziva na ratne godine, jer je ostala bez drugih argumentata i ne može da vjeruje da su predstavnici hrvatskog naroda izašli iz okvira narativa nastalog u Sarajevu uz pomoć zapadne propagandne mašinerije, a jedini cilj je da apriori pljuje sve vezano za Republiku Srpsku i politička prava srpskog naroda i da održava na životu politički stereotip o bošnjačkim žrtvama i njihovom navodnom pravu da oni diktiraju šta su to istine i kako bi državna zajednica BiH trebala da izgleda. Zato gđa. Pak kao lojalni vojnik propagandne mašinerije u ljutnji Republiku Srpsku naziva “tzv. RS“ “, kazao je Vranješ.

On je istakao da se nada da će u buduće Pakova imati argumentovanije i realnije tvitove.

“Možda bi bilo pametnije da se zapita koji su to sve motivi Dragana Čovića da prisustvuje u Banjaluci obilježavanju 9. januara, pa bi možda naišla na odgovor da pored njegovog očiglednog poštovanja Republike Srpske kao političke realnosti bez koje nema BiH, da je to možda i vid protesta i snažna poruka da Srbi i Hrvati neće više dozvoliti da im Bošnjaci kroje političku budućnost, da ih preglašavaju u Ustavnom sudu ili da im biraju predstavnike, krijući se iza političkih stereotipa i pravnog nasilja i sile međunarodne zajednice. Gđa. Pak ima dovoljno godina da se sjeća da su se pojedini konstitutivni narodi nekada u SFRЈ žalili na hegemoniju najbrojnijeg naroda i da su time argumentovali navodnu obespravljenost i potrebu da izađu iz tadašnje države, pa bih joj preporučio da napravi neku komparaciju sa današnjim prilikama. Možda će u buduće imati argumentovanije i realnije tvitove“, poručio je Vranješ.

Podsjećamo, ovo nije prvi put da Pakova reaguje na dešavanja u BiH, posebno kada se tiču Republike Srpske. Svojevremeno je reagovala i na referendum u Srpskoj koji kako je rekla nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom, te je oštro komentarisala rad OHR-a koji ne radi ništa po tom pitanju.

Postavlja se pitanje zašto je tek sada Pakova posebno istakla “takozvana RS”? Zašto taj termin nije koristila ranijih godina kada se sastajala sa političarima iz te iste kako kaže “tzv.“ Republike Srpske sa kojima je bliska?!

Izvor: frontal.ba