Da bi ostvario penziju falsifikovao ljekarsku dokumentaciju (VIDEO)

“Stop prevarama do penzije” dugogodišnja je akcija Fonda PIO Republike Srpske, a uštede nakon zaustavljanja falsifikatora ljekarske dokumentacije iznose 35 miliona maraka.

Mnogi od njih su i krivično gonjeni, a primjer lica iz jedne hercegovačke opštine govori dokle ljudi mogu otići da bi ostvarili invalidsku penziju ili povećali postojeću.

Primjer iz jedne hercegovačke opštine je, kažu u Fondu PIO, za rubriku ”vjerovali ili ne”, s obzirom na postupak lica sa inicijalima S.R.

– Priložio je medicinsku dokumentaciju koju je on lično pisao štampanim ili pisanim ćiriličnim pismom i ovjerio falsifikovanim pečatom zdravstvene ustanove, odnosno ljekara, rekao je Mladen Milić, direktor Fonda PIO RS.

Njegov spis ovjeren je i u opštinskoj administraciji, tako da je imao dva pečata, ali ga je odalo ćirilično pismo kojim je ispisao latinske nazive medicinske terapije.

– Napisao je da je koristio određenu terapiju, naziv terapije, da se ne osjeća dobro itd. A onda faksimil ljekara kao da je bio na pregledu, dodao je Milić.

Nadležne službe Fonda podnijele su krivičnu prijavu, a to lice na sudu je proglašeno krivim za falsifikovanje i osuđeno na dva mjeseca zatvora, odnosno godinu dana uslovno.

Borbu protiv lica koje prevarama žele doći do penzije, Fond PIO vodi već osam godina. Preko 35 miliona KM ostalo je u budžetu, a na stotine falsifikatora ostalo je bez prava na penziju.

Mnogi od njih završili su na sudu. Penzioneri pozdravljaju takve akcije Fonda PIO.

U Fondu PIO Republike Srpske veliku zahvalnost duguju zdravstvenim institucijama u Srbiji koje im pomažu na otkrivanju falsifikatora.

Јedan od primjera takve saradnje odnosi se na slučaj kada su tri lica iz Bileće ostala bez penzije, jer su pokušali iste podatke o liječenju na VMA, samo sa promjenom imena i prezimena i matičnog broja , podmetnuti kao dokaz za ostvarivanje penzijskog prava.

RTRS

Preporuka

NASTAVLJA SE HAJKA Grupa mladića upala u „Manju“ u...
views 203
Hajka na pekaru „Manja“ u Sarajevu i vlasnika kompanije „Krajina Klas“ iz Banjaluke Sašu Trivića ne prestaje. Grupa mladića je ispred ove pekare u Vog...
HAJKA NA BANJALUČKU PEKARU Kako je jedan stari tvi...
views 136
Nikada nisam podržavao nijedan zločin i svako treba da odgovara za svoje postupke – komentar je Saše Trivića na hajku protiv njega i pekare „Manja“ u ...
Nihad Aličković jurišao i na Vučića u Potočarima...
views 124
Lider sarajevskog Antidejtonskog pokreta Nihad Aličković, koji je u sudnicu u Hagu prošvercovao mobilni telefon i na Fejsbuk profilu uživo prenosio iz...
Bez maske kao klijent: Razbojnik lagodno opljačkao...
views 139
Policija traga za nepoznatim razbojnikom koji je juče popodne opljačkao dvije banke uz prijetnju pištoljem, i tom prilikom odnio veće sume novca. ...
KRV SRPSKIH KRIMINALACA U JUŽNOJ AFRICI Petorica h...
views 256
Petorica Srba, povezana sa kriminalnim poslovima, ubijena su u Južnoafričkoj Republici proteklih godina, a nijedna od tih likvidacija nije rasvjetljen...
NI NADREALISTI NISU MOGLI DA SMISLE OVO Prijedorča...
views 2931
Protiv Milomira Stojnića (51) iz Prijedora policija je podnijela izvještaj zbog sumnje da je počinio krivično djelo “oštećenje ili povlašćivanje povje...