Da bi ostvario penziju falsifikovao ljekarsku dokumentaciju (VIDEO)

“Stop prevarama do penzije” dugogodišnja je akcija Fonda PIO Republike Srpske, a uštede nakon zaustavljanja falsifikatora ljekarske dokumentacije iznose 35 miliona maraka.

Mnogi od njih su i krivično gonjeni, a primjer lica iz jedne hercegovačke opštine govori dokle ljudi mogu otići da bi ostvarili invalidsku penziju ili povećali postojeću.

Primjer iz jedne hercegovačke opštine je, kažu u Fondu PIO, za rubriku ”vjerovali ili ne”, s obzirom na postupak lica sa inicijalima S.R.

– Priložio je medicinsku dokumentaciju koju je on lično pisao štampanim ili pisanim ćiriličnim pismom i ovjerio falsifikovanim pečatom zdravstvene ustanove, odnosno ljekara, rekao je Mladen Milić, direktor Fonda PIO RS.

Njegov spis ovjeren je i u opštinskoj administraciji, tako da je imao dva pečata, ali ga je odalo ćirilično pismo kojim je ispisao latinske nazive medicinske terapije.

– Napisao je da je koristio određenu terapiju, naziv terapije, da se ne osjeća dobro itd. A onda faksimil ljekara kao da je bio na pregledu, dodao je Milić.

Nadležne službe Fonda podnijele su krivičnu prijavu, a to lice na sudu je proglašeno krivim za falsifikovanje i osuđeno na dva mjeseca zatvora, odnosno godinu dana uslovno.

Borbu protiv lica koje prevarama žele doći do penzije, Fond PIO vodi već osam godina. Preko 35 miliona KM ostalo je u budžetu, a na stotine falsifikatora ostalo je bez prava na penziju.

Mnogi od njih završili su na sudu. Penzioneri pozdravljaju takve akcije Fonda PIO.

U Fondu PIO Republike Srpske veliku zahvalnost duguju zdravstvenim institucijama u Srbiji koje im pomažu na otkrivanju falsifikatora.

Јedan od primjera takve saradnje odnosi se na slučaj kada su tri lica iz Bileće ostala bez penzije, jer su pokušali iste podatke o liječenju na VMA, samo sa promjenom imena i prezimena i matičnog broja , podmetnuti kao dokaz za ostvarivanje penzijskog prava.

RTRS

Preporuka

PUKOM SREĆOM IZBJEGAO SMRT Pjevač “Granda” doživio...
views 624
Pjevač Emir Habibović doživio je saobraćajnu nezgodu dok se vraćao sa Zlatibora gdje je bio na odmoru. Na Emirov automobil je naletjelo drugo vozil...
Interpol raspisao crvenu potjernicu za Zoranom Stu...
views 675
Interpol je raspisao crvenu potjernicu za Zoranom Stuparom /54/, bivšim pripadnikom rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti Vlasenice. Na zv...
SUĐENJE ATIFU DUDAKOVIĆU Komandanti tzv. Armije Bi...
views 48
Sud BiH zakazao je za 4. februar statusnu konferenciju na kojoj će biti utvrđen plan suđenja generalu Atifu Dudakoviću i još 16 komandanata i pripadni...
Potvrđena optužnica Drekoviću zbog zločina nad Srb...
views 16
Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv generala takozvane Armije BiH Ramiza Drekovića za ratni zločin protiv srpskih civila na području Kalinovika 1995....
U Prijedoru se zapalio autobus
views 747
Na autobuskoj stanci u Prijedoru jutros su u 6.15 intervenirali vatrogasci TVJ Prijedor koji su gasili požar na "Autotransportovom" autobusu. Raden...
Uhapšen mrtav pijan na biciklu
views 188
Policija iz Broda uhapsila je lice čiji su inicijali T.Š. /61/ iz ove opštine, koje je vozilo bicikl sa 2,5 promila alkohola u krvi, saopšteno je iz d...