Histerija zbog Dana Republike potvrđuje da je opstanak BiH upitan (VIDEO)

Treći dan od proslave ne stišavaju se reakcije povodom Dana Republike Srpske.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra da je zbog histerije pokrenute u Federaciji, opstanak BiH danas upitan, jednako koliko i 1992.godine.

Ministar pravde BiH demantuje navode o neustavnosti 9. januara kao Dana Republike. Zbog Čovićevog prisustva svečanostima u Banjaluci pritisak javnosti trpi i zagrebački HDZ, a svoje redove kontroliše čak i Islamska zajednica.

Histerija u Federaciji BiH, pokrenuta povodom obilježavanja Dana Republike Srpske, potvrđuje da je BiH daleko od unutrašnjeg dogovora, te da je njen opstanak danas upitan jednako koliko i 1992. godine kada je žrtvovan mir stav je predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Milorad Dodik smatra da ni ’92. Bošnjaci nisu bili spremni da prihvate da na ovim prostorima žive i drugi narodi.

– Danas, 27 godina kasnije, i dalje ne prihvataju tu činjenicu, samo što, umjesto oružjem, medijskom i političkom hajkom pokušavaju da, prvensteno Srbima, kažu da nemaju pravo da slave dan kada je nastala Republika Srpska, rekao je Dodik.

Zato je jasno, kaže Dodik, da BiH bez međunarodnog tutorstva ne može da preživi, ali da se i tutorstvu nazire kraj. Za njega je novina kaže i pokušaj disciplinovaanj drugog od tri konstutivna naroda, hrvatskog, kojem se, smatra Dodik, spori pravo da prisustvuje svačanostima organizovanim pvodom Dana Republike.

– I umjesto da se odluče na dijalog i politiku mogućeg, bošnjački političari biraju histeriju koja će se samo njima obiti o glavu. Onoga dana kada su osporili 9. januar kao Dan Republike Srpske pred Ustavnim sudom, oni su pokušali da ospore naše pravo na postojanje, koje nam čak garantuje i mirovni sporazum na kojem je i nastala današnja BiH, istakao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Upravo hrvatski kadar u Savjetu ministara, ministar pravde BiH Јosip Grubeša demantuje da je Dan Republike neustavan. Onima koji imaju problem sa činjenicama poručuje da moraju da shvate da je Republika Srpska realnost.

– Ustavni sud BiH nije odlučio da je 9. januar neustavan kao takav, nego da su protivustavne neke odredbe iz Zakona o praznicima Republike Srpske, a konkretno se odnose na dio koji se tiče krsne slave i vjerskog obilježavanja Dana Republike. Treba poštovati da su u Republici Srpskoj odmah sproveli odluku suda i u parlamentarnoj proceduri je usvojen zakon bez spornih odredbi, smatra Grubeša.

Podsjetimo da su obilježavanju Dana Republike u Banjaluci uz Grubešu prisustvovali i prvi čovjek HDZ u BiH Dragan Čović, te visoki funkcioneri te stranke Vjekoslav Bevanda, Davor Čordaš i Јosip Јerković. Na udaru je i odlazeći ambasador Hrvatske u BiH Ivan del Vekio.

– HDZ BiH je nezavisna stranka u HDZ u Hrvatskoj i gospodin Čović i HDZ BiH donosi svoje odluke i svoje procjene o pojedinim pitanjima. Što se tiče njegovog prisustva u Banjaluci to ostavljam gospodinu Čoviću i HDZ BiH da je komentariše, istakao je Andrej Planković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik HDZ.

Nakon 9. januara reakcija i iz Kancelarije poglavara Islamske zajednice u BiH. U toku je, kažu, provjera okolnosti u vezi sa prisustvom glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Doboj Bajre Džafića na svečanostima povodom praznika u Srpskoj.

RTRS

Preporuka

Bošnjaci odugovlače formiranje vlasti -Republika S...
views 11
Taman kada se pomislilo da se usvajanjem Izjave o principima za formiranje Savjeta ministara bar malo odmaklo u pregovorima, na površinu su isplivali ...
Kadrovska ukrštenica u Srpskoj – kome će pri...
views 87
Dok dio političke scene u Sarajevu čini sve da se vlast ne formira -taj posao Republika Srpska je davno obavila. Sada im je u fokusu raspodjela funkci...
Advokatski tim posjetio Karadžića – nove por...
views 97
Upkos drakonskoj kazni, nekoliko časova, nakon izricinja presude, prvi predsjednik Republike Srpske, posalo je poruku svom advokatu da su srpski narod...
OTVORENO PISMO Srpske žrtve traže zaštitu instituc...
views 125
Bivši logoraši i porodice nestalih Srba iz srednjeg Podrinja i Birča uputili su danas otvoreno pismo medijima i institucijama Republike Srpske u kojem...
“OVO JAČA NAŠ ŽIVOT” Mišković i Dodik otvorili NAJ...
views 630
Najveći tržni centar u BiH “Delta Planet” otvoren je danas u Banjaluci. Umjesto klasičnog presijecanja crvene vrpce, Miroslav Mišković, vlasnik kompan...
Lazanski: BiH nakon presude udaljena od pomirenja
views 24
Vojnopolitički analitičar Miroslav Lazanski ocijenio je da je presuda prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću udarac prema Srbima kao n...