Krivična prijava protiv hrvatskog ministra odbrane Damira Krstičevića (VIDEO)

Tužilaštvu za ratne zločine Srbije, advokat Dušan Bratić podnio je krivičnu prijavu protiv hrvatskog ministra odbrane Damira Krstičevića i više lica zbog sumnje da su 12. i 13. septembra 1995. godine u mjestu Bravnice kod Јajca ubili 81 srpskog civila, od kojih osmoro djece.

Krstičević je bio komandant 4. gardijske brigade Hrvatske vojske, koja je učestvovala u raketiranju kolone srpskih izbjeglica, koja se kretala putem Donji Vakuf-Јajce.

U krivičnoj prijavi navedeno je da je napad na srpske civile izvršen iz zasjede, bez ikakvog povoda, jer u autobusu koji je prevozio izbjeglice nije bilo naoružanih lica.

Na autobus je prvo otvorena vatra iz pješadijskog naoružanja, a zatim, nakon što je udario u nasip pored puta, pogođen je i zoljom, poslije čega se zapalio. Poginulo je 81 lice, od kojih osmoro djece. Najmlađa žrtva imala je samo tri, najstarija 90 godina, navedeno je u krivičnoj prijavi.

Stradali putnici i jedan broj teško ranjenih ostali su u zapaljenom autobusu, a zbog panike i straha koji je nastao preživjeli i ranjeni su, razbijajući bočna stakla, iskakali napolje. Prema izjavama svjedoka, u neposrednoj blizini autobusa nalazio se veći broj tijela civila koji su nastradali u ovom napadu na izbjegličku kolonu.

Kasniji obudkcijski nalazi pokazali su da su neke od žrtava ubijene i naknadno, nakon zarobljavanja.

Krstičević odgovara da se ne smatra krivim, rekavši da je njegov ratni put potupno čist i da na prijavu neće reagovati on, već država.

– Baš na tom mjestu, u tom vremenu, to sam već rekao i ranije, 4.gardijska brigada nije bila i ja se sada stavljam u poziciju da se trebam braniti, rekao je Krstičević.

Iako je Krstičević slično tvrdio i prije nešto više od dvije godine, kada je hrvatski magazin “Nacional” prvi put pisao o njegovoj odgovornosti za zločin u Bravnicama, na arhivskim snimcima HRT-a vidljivo je da, zajedno s drugim pripadnicima 4. brigade koju je vodio, razvija hrvatsku zastavu iznad, kako navode, većinskog hrvatskog grada Јajca, upravo 13. septembra 1995. godine.

Podsjećamo, MUP Srpske je 2005. podnio prvi izvještaj Tužilaštvu BiH za zločin u Bravnicama, u kojem sumnjiče Tihomira Blaškića, Stanka Soptu, Damira Krstičevića, Marija Petrovića, komandante Hrvatske vojske i HVO-a, kao i više NN pripadnika 4. gardijske brigade Hrvatske vojske i 2. gardijske brigade HVO-a.

Optužnica nikada nije podignuta, iako su Tužilaštvu BiH proslijeđeni brojni dokazi.

– Daj Bože pameti i sistematičnosti da bar Srbija pokrene tu optužnicu, a u skladu sa Haškim tribunalom i drugim propisima, istakao je Nedeljko Mitrović, predsjednik Republičke organizacije porodica poginulih i nestalih boraca i zarobljenih civila.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić smatra da je začuđujuće što se po tom pitanju toliko godina ništa do sada nije uradilo.

Da je vrijeme da pravda i za srpske žrtve konačno bude zadovoljena, poručio je i predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić.

– Plašim se da je bolje da ne kažem šta mislim, jer se nadam da će pravda biti zadovoljena, ali ne mogu da kažem čemu se nadam. Preskočiću šta o tome mislim, dodao je Vučić.

Podsjećamo, 4. gardijska brigada Hrvatske vojske, kojom je komandovao Krstičević, bila je jedna od najangažovanijih u nastavku akcije Oluja, Maestralu.

Među prvima su ušli u Јajce i Mrkonjić Grad. Za sobom su ostavili brojne zločine, uključujući i masovnu grobnicu u Mrkonjić Gradu, u kojoj su pronađeni ostaci 181 žrtve.

 

Preporuka

NI NADREALISTI NISU MOGLI DA SMISLE OVO Prijedorča...
views 2155
Protiv Milomira Stojnića (51) iz Prijedora policija je podnijela izvještaj zbog sumnje da je počinio krivično djelo “oštećenje ili povlašćivanje povje...
Izazvao požar koji se proširio na objekat pumpne s...
views 130
Policijski službenici Policijske uprave Prijedor izvršili su kriminalističku obradu lica inicijala L.G. (1976) iz Prijedora, zbog postojanja osnova su...
KONAČNA PRESUDA Radovan Karadžić osuđen u Hagu na ...
views 319
Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen je na doživotnu kaznu zatvora u Haškom tribunalu. Karadžić je proglašen krivim za genoci...
Ovo je Nihad koji je napao čovjeka sa srpskom zast...
views 1446
Ispred sudnice u Hagu pred presudu Radovanu Karadžiću dogodio se incident u kojem je kako saznajemo Nihad Aličković napao čovjeka sa srpskom zastavom....
NACRTAO GRAFIT SA ČETIRI “S” U BLIZINI DŽAMIJE Uha...
views 1063
Bojan Pećanac (38) iz Prijedora uhapšen je juče zbog sumnje da je u blizini džamije u tom gradu crtao uvredljive grafite, te time počinio krivično dje...
Prijedor: Uhapšen mladić koji je pobjegao sa mjest...
views 3324
Policija u Prijedoru uhapsila je Mile M. (24) osumnjičenog da je 18. marta ove godine na magistralnom putu Banjaluka- Prijedor udario pješaka D. Lj. i...