Mladi bračni par iz Prijedora osvojio Srpsku izumom drvenih didaktičkih igračaka (VIDEO)

Drvene, didaktičke igračke, izum mladog bračnog para Grbić i njihove Kreativne radionice “In ideja” iz Prijedora, nagradila je Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća kao najbolju poslovnu ideju u okviru “Alcelerator” programa.

Grbići se nadaju da će se njihove edukativne igračke, koje pomažu djeci u razvoju razmišljanja, motorike i logike, uskoro pronaći na tržištu i u svim vaspitno-obrazovnim ustanovama u Republici Srpskoj, ali i šire.

Mladi bračni para iz Prijedora, Bojana i Zdravko Grbić, roditelji tri sina, Petra, Žarka i Јanka, osvojili su Srpsku svojim izumom drvenih didaktičkih igračaka. Njihov izum više je od igračaka. To je predmet s porukom, koji zaokuplja dječiju pažnju i razvija njihovu motoriku, logiku i brojne sposobnosti. Za nastanak ovih edukativnih igračaka inspirisali su ih sinovi.

– Naša tri sina se uopšte nisu igrala igračkama, uglavnom su radili sve drugo sem igračaka. Kroz to naše iskustvo i naš kreativni rad shvatili smo da bi mogli to spojiti i napraviti nešto što bi djeca mogla da iskoriste da ispune svoje vrijeme i da nešto nauče, rekla je Bojana Grbić, Kreativna radionica „In ideja“ Prijedor.

I tako su, uz pomoć mašte i laserskog rezača, nastale njihove neobične igračke, poput “Table zanimacije”, “Sunčevog sistema”, “Tablice množenja” i raznovrsnih slagalica.

– Koristi mi, mozak lakše pamti slike, nago natpise neke, pa logično je da naučimo preko nekih igračaka ,nego iz knjige, rekao je Petar Grbić.

Istakli su da planiraju raditi i “Montesori ” psihologiju gdje se, kako ističu, djetetu prepušta da samo istražuje, da samo otkriva predmete oko sebe i stvari.

– Cilj je i da se naprave igračke koje će kod djece ustvari razvijati potajno u suštini neke matematičke, inženjerske, naučne, tehnološke karaktersitiske i osobine, dodao je Zdravko Grbić, Kreativna radionica “In ideja” Prijedor.

Nagrada Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, dodatni je vjetar u leđa. A u realizaciji ove poslovne ideje, pomažu i prijatelji.

– “Akcelerator” projekat nam je pomogao da shvatimo da li ta ideja uopšte ima smisla da se razvija. I sigurni smo sada nakon što smo osvojili nagradu da vrijedi uložiti i trud i novac i vrijeme, naglasila Mirjaljna Petoš, Kreativna radionica “In ideja”.

Grbići se bave i izradom dekorativnih predmeta, ali i ručno rađenih sapuna od prirodnih sastojaka. Njihova kreativna radionica ima prezentaciju i na društevnim mrežama. Maštaju o serijskoj proizvodnji svojih igračaka i nadaju se da će one pronaći mjesto u svim vaspitno-obrazovnim ustanovama u Republici Srpskoj, ali i šire.

RTRS

Preporuka

Ljubija: Četvrta generacija porodice Radočaj brine...
views 23
Prije nekoliko decenija na prijedorskim rijekama i potocima bilo je više desetina vodenica, međutim s razvojem tehnologije samo su neke od njih opstal...
IZBJEGAVAJU I BIBLIOTEKU Odbornici Skupštine Prije...
views 62
Veliki broj odbornika Skupštine grada Prijedora ne posjećuje sve ustanove kulture grada na Sani. Tek nekolicina njih prisustvuje događajima koje organ...
U Domu za lica sa invaliditetom zadovoljni radom u...
views 23
Prijedorski Dom za lica sa invaliditetom 2018. godinu završio je uspješno, bez ikakvih dugovanja. Dobrom radu doprinosi i dobra saradnja sa Vladom Rep...
U nedjelju svetosavski dobrotvorni bal
views 11
Kolo srpskih sestara Prijedor organizovaće u nedelju, 27. januara, Svetosavski dobrotvornu bal, a sav prihod biće usmjeren za nastavak izgradnje kuće ...
U nedjelji svetosavlja besplatno učlanjenje za uče...
views 13
 Prijedorska Matična biblioteka “Ćirilo i Metodije” će u nedjelji svetosavlja, od 21. do 25. januara, organizovati besplatno učlanjenje za prijedorske...
Litija i bogojavljensko plivanje za Časni krst oku...
views 298
S jedne na drugu obalu Sane za bogojavljenski krst plivale su i tri žene. Slavica, Nevena i Milena bile su najodvažnije Prijedorčanke koje su, upkos o...