Mladi bračni par iz Prijedora osvojio Srpsku izumom drvenih didaktičkih igračaka (VIDEO)

Drvene, didaktičke igračke, izum mladog bračnog para Grbić i njihove Kreativne radionice “In ideja” iz Prijedora, nagradila je Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća kao najbolju poslovnu ideju u okviru “Alcelerator” programa.

Grbići se nadaju da će se njihove edukativne igračke, koje pomažu djeci u razvoju razmišljanja, motorike i logike, uskoro pronaći na tržištu i u svim vaspitno-obrazovnim ustanovama u Republici Srpskoj, ali i šire.

Mladi bračni para iz Prijedora, Bojana i Zdravko Grbić, roditelji tri sina, Petra, Žarka i Јanka, osvojili su Srpsku svojim izumom drvenih didaktičkih igračaka. Njihov izum više je od igračaka. To je predmet s porukom, koji zaokuplja dječiju pažnju i razvija njihovu motoriku, logiku i brojne sposobnosti. Za nastanak ovih edukativnih igračaka inspirisali su ih sinovi.

– Naša tri sina se uopšte nisu igrala igračkama, uglavnom su radili sve drugo sem igračaka. Kroz to naše iskustvo i naš kreativni rad shvatili smo da bi mogli to spojiti i napraviti nešto što bi djeca mogla da iskoriste da ispune svoje vrijeme i da nešto nauče, rekla je Bojana Grbić, Kreativna radionica „In ideja“ Prijedor.

I tako su, uz pomoć mašte i laserskog rezača, nastale njihove neobične igračke, poput “Table zanimacije”, “Sunčevog sistema”, “Tablice množenja” i raznovrsnih slagalica.

– Koristi mi, mozak lakše pamti slike, nago natpise neke, pa logično je da naučimo preko nekih igračaka ,nego iz knjige, rekao je Petar Grbić.

Istakli su da planiraju raditi i “Montesori ” psihologiju gdje se, kako ističu, djetetu prepušta da samo istražuje, da samo otkriva predmete oko sebe i stvari.

– Cilj je i da se naprave igračke koje će kod djece ustvari razvijati potajno u suštini neke matematičke, inženjerske, naučne, tehnološke karaktersitiske i osobine, dodao je Zdravko Grbić, Kreativna radionica “In ideja” Prijedor.

Nagrada Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, dodatni je vjetar u leđa. A u realizaciji ove poslovne ideje, pomažu i prijatelji.

– “Akcelerator” projekat nam je pomogao da shvatimo da li ta ideja uopšte ima smisla da se razvija. I sigurni smo sada nakon što smo osvojili nagradu da vrijedi uložiti i trud i novac i vrijeme, naglasila Mirjaljna Petoš, Kreativna radionica “In ideja”.

Grbići se bave i izradom dekorativnih predmeta, ali i ručno rađenih sapuna od prirodnih sastojaka. Njihova kreativna radionica ima prezentaciju i na društevnim mrežama. Maštaju o serijskoj proizvodnji svojih igračaka i nadaju se da će one pronaći mjesto u svim vaspitno-obrazovnim ustanovama u Republici Srpskoj, ali i šire.

RTRS

Preporuka

“Vodovod” Prijedor: Svjetski dan voda ...
views 28
Akcijom skupljanja otpada u zoni neposredne zaštite bunara, prijedorski "Vodovod" obilježio je danas Svjetski dan voda koji je ujedno i dan ovog javno...
Kako česte vremenske oscilacije utiču na zdravlje ...
views 780
Vremenske promjene u poslednje vrijeme sve su izraženije. Nagle promjene od niskih, pa do onih viših temperatura, u kratkom vremenskom periodu utiču n...
Gradonačelnik Đaković u obilasku radova na asfalti...
views 641
Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković obišao je danas sa saradnicima radove na asfaltiranju nove saobraćajnice u naselju Pećani. On je tom prilikom...
“VOLIM TE” U ovom kafiću kafa se plaća JEDNIM STIH...
views 1847
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana poezije u prijedorskom kafiću “Preduzeće” kafa se danas može platiti jednim stihom. Na svakom stolu nalaze ...
PROŠIRILA SE PRIČA Prijedorski odbornici DNS napuš...
views 1314
Izlazi na videlo da su odbornici koji su napustili Klub odbornika DNS u Skupštini grada Prijedora uradili to iz ličnih interesa, poručuju iz Gradskog ...
Prijedor dobio šah na otvorenom
views 489
Prijedor je danas dobio mjesto na kojem građani mogu da igraju šah na otvorenom, zahvaljujući studentima Rudarskog fakulteta i Visoke medicinske škole...