Smail Šikalo, državljanin BiH koji je uhapšen u Peruu s kokainom vrijednim više od 800 miliona dolara, poznat je bezbjednosnim agencijama u BiH zbog trgovine drogom, a povezivan je i sa Darkom Šarićem, ekskluzivno saznaje Srpskainfo.

Prema našim saznanjima, pojedine bezbjednosne agencije u BiH imale su informacije da se Šikalo povezuje sa jednim od najvećih lanaca za krijumčarenje kokaina, ali do sada nije bilo elemanata i prilike da se on uhapsi kod nas.

– Povezivan je sa veoma opasnom braćom za koju se zna da se bave trgovinom drogom. Osim toga, njegove ime se provlači i u čuvenoj akciji „Balkanski ratnik“ u kojoj je uhapšen narko bos Darko Šarić – istakao je sagovornik Srpskainfo.

On je pojasnio da tokom saradnje više policijskih agencija u pomenutoj akciji Šikalo spominjan kao jedan od članova ove kriminalne grupe koja se bavila krijumčarenjem kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

– U to vrijeme on nije bio visoko pozicioniran u hijerarhiji ove kriminalne grupe. Zato je sada malo čudno što policija iz Perua tvrdi da je on bio jedan od organizatora. Moguće da je napredovao u lancu odgovornosti zato što su mnogi članovi ove grupe u međuvremenu uhapšeni – ističe naš izvor iz vrha bezbjednosnih agencije.

Potvrdio je i da bezbjednosne agencije iz Perua za sada nisu tražile nikakvu pomoć, niti podatke oko Šikala, a prema pisanju njihovih medija on je bio istaknuti član narko grupe „Amerika“.

Foto Peruvian Police/RAS Srbija

Za Šikala se još zna da je prije odlaska u Južnu Ameriku živio u Sarajevu, gdje se bavio sportom.

Naš sagovornik ističe da je trenirao boks i da je važio za perspektivnog boksera, te kaže da ga je trenirao sadašnji predsjednik Bokserskog saveza BiH  Enes Peštek.

Ono što je posebno zanimljivo je da je Šikalo bio komšija i prijatelj Davida Cufaja. Njih dvojica su živjeli u istoj ulici i trenirali u istom klubu. Cufaj je prošle godine takođe uhapšen u Peruu, sa dvije tone kokaina, koje je planirao da prebaci prekookeanskim putem do Belgije. Vrijednost ove droge procjenjivala se na 174 miliona dolara.

Podsjetimo, Šikolo je uhapšen zajedno sa državljaninom ove zemlje u luskuznom naselju u gradu Truhulj, a tom prilikom kod njih je pornađeno 800 paketa kokaina.

Kako je saopštila peruanska policija, komercijalna vrijednost zaplijenjene droge procijenjena je na preko 800 miliona dolara, za koliko se vjeruje da bi se prodala u Evropi.

– Ova akcija izvedena je nakon nekoliko dana istrage – rekao je general Hektor Loajza, šef Odjeljenja protiv droge, koji je dodao da su mnogi paketi sa kokainom imali logo BiH.

Zoran Jakšić

Ovo nije prvi put da je peruansko Odjeljenje za borbu protiv droge uhapsila državljanina BiH zbog droge. U julu 2016. uhapšen je Zoran Mihailović Jakšić (57), koga je američka DEA  tražila zbog krijumčarenja narkotika i ubistva.

Jakšić je bio vođa kriminalnog klana “Amerika”, a osuđen je u Limi na 20 godina zatvora zbog finansiranja mreže krijumčara kokaina, koja u ovoj zemlju djeluje još od devedesetih godina.

Srpskainfo