Podgorička lokalna uprava zabranila je proslavu pravoslavne Nove godine na centralnom gradskom krgu, saopšteno je iz Demokratskog fronta.

Iz DF-a navode da su, nakon konsultacija sa Njegovim visokimpreosveštenstvom mitropolitom Amfilohijem, odlučili da ne prihvataju eventualne rezervne lokacije i da pravoslavnu Novu godinu proslave u Hramu Hristovog Vaskrsenja, gdje će u ponoć biti služen moleban.

Iz DF-a su rekli da će Srbi širom Crne Gore, uprkos raznim opstrukcijama, proslaviti pravoslavnu Novu godinu na tradicionalan način i da ih niko u tome ne može spriječiti.

“Mi nikada nećemo pristati da budemo građani drugog reda, a upravo je to lokalna uprava ovim potezom željela. Nismo primijetili da je bilo ko sprečavao da se na tom prostoru proslavi kalendarska Nova godina, niti su tada smetale kućice na trgu, koje se sada koriste kao naivni izgovor da se nama zabrani proslava”, rekli su iz DF-a.

U programu podgoričkog prazničnog bazara zbog kojeg je spriječena proslava pravoslavne Nove godine na Trgu u Podgorici, jasno piše da on traje od 19. decembra do 10. januara, a naknadno je produženo do 15. januara.

Iz Turističke organizacije Berane saopštili su da je sve spremno za doček pravoslavne Nove godine, koji će i ove godine biti tradicionalno organizovan u glavnoj ulici.

Pokrovitelj koncerta je opština Berane.

SRNA/RTRS