“UMJESTO UJEDINJENJA, KLIZIMO KA RASPADU” Govor mržnje na društvenim mrežama i medijima VUKU NAS U PROŠLOST

Bosna i Hercegovina danas ima mnogo sličnosti sa bivšom Jugoslavijom u vrijeme njenog raspada, i mogao bi da nas zadesi isti scenario, ukoliko se nastavi potpirivati mržnja među narodima.

Generalna je ovo ocjena istoričara, sociologa i analitičara, koji upozoravaju da zapaljive nacionalističke i uvredljive poruke koje se gotovo svakodnevno mogu čuti u BiH vuku ovu zemlju u mračnu prošlost iz koje pojedinci vjerovatno nikada nisu ni izašli.

Histerija koja ovih dana vlada u Federaciji BiH oko proslave Dana Republike Srpske, a čemu najviše doprinose pojedini političari i mediji, samo su jedan od primjera dubokog jaza koji vlada među narodima koji žive u ovoj zemlji.

Od govora mržnje na društvenim mrežama i medijima, pa do nacionalističke retorike političara, koji umjesto da šalju poruke pomirenja, stvaraju sve veći razdor koji će se teško prevazići.

Nekadašnji član Predsjedništva BiH i politikolog Živko Radišić kaže da je sličnost između BiH i nekadašnje Jugoslavije i više nego očita, te da moramo izvući pouke iz prošlosti, i ne dozvoliti da nam se ona ponovi.

– BiH bi se mogla raspasti kao i Jugoslavija ako se nastavi potpirivati mržnja. Poznato je da su međunarodni moćnici generisali raspad Jugoslavije, ali su ostavili BiH na istim principima na kojima je ona počivala. Jugoslaviju su rasturili, a ovu žele da sačuvaju, ali na pogrešan način – kaže Radišić.

On ističe da građani ove zemlje moraju da shvate da je sudbina BiH u našim rukama i da samo mi odlučujemo da li želimo ići putem pomirenja ili raspada.

– Moramo odlučno stati u odbranu dostojanstva, mira i otvoriti vrata razvoju i stabilnosti, jer u suprotnom neće dobro završiti po nikoga. Ne treba zaboraviti gdje nas je odvela mržnja prije tridesetak godina. Umjesto da zakopamo prošlost i krenemo naprijed mi se stalno vraćamo unazad – kaže Radišić. On je izrazio očekivanje da će se pronaći političke zrelosti da se stane u kraj govoru mržnje i uvredljivim tonovima.

Istoričar Željko Vujadinović ističe da je opšte poznato da je Bosna i Hercegovina „Jugoslavija u malom“. On ističe da su velike sile koje su odlučujuće doprinijele stvaranju Jugoslavije prije sto godina, odlučujuće doprinijele i njenom razbijanju prije tridesetak godina, uz obrazloženje da su unutrašnje suprotnosti u državi toliko izražene da je njena dalja opstojnost nemoguća.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ljubiša Rokić

– Samo se paradoksom može nazvati nastojanje istih tih sila da održe „Jugoslaviju u malom“, iako njihovi politički lideri opet ističu izražene unutrašnje suprotnosti kao faktor koji opterećuje stanje u BiH – smatra Vujadinović i dodaje da je stvarnost znatno složenija. Situacija u BiH, kaže on, proizvod je zbivanja u okruženju, kao i globalnih međunarodnih odnosa.

– Kao i u sistemu međunarodnih odnosa, i u BiH je uspostavljen princip unutrašnje ravnoteže snaga. Ta ravnoteža uspostavljena na dvostrukom nivou – kao entitetska ravnoteža i kao nacionalna ravnoteža, ostvarena preko zaštite nacionalnih interesa. S druge strane, suprotnosti, naizgled nepomirljive, u BiH funkcionišu na principu dijalektičkog jedinstva. Njegov sastavni dio je produkovanje netrpeljivosti prema drugom – kaže Vujadinović. On ističe da je specifičnost BiH u tome što te netrpeljivosti, bazirane na religioznoj netoleranciji, imaju dugu istoriju.

– Aktuelni „govor mržnje“, takođe je u BiH pojava „dugog trajanja“, jer je, na primjer, bio izražen prema Srbima i tokom Prvog i Drugog svjetskog rata – dodaje Vujadinović. On pojašnjava da je „govor mržnje“ sintagma koja je u BiH poprimila obrise floskule. Koristi se i za maskiranje problema druge prirode, a i za onemogućavanje ukazivanja na te probleme. Koliko je taj „govor“ danas ukorijenjen, ilustruje „slučaj“ urednice BHRT Svjetlane Topalić, koja se našla na meti kritika zbog statusa na društvenim mrežama u kojem je čestitala Dan RS.

– Toliko se i institucionalne i lične mržnje izlilo na jedan njen sasvim normalan i prirodan potez, iako je suština te mržnje okrenuta prema Republici Srpskoj – napominje Vujadinović.

On dodaje da prevazilaženje ovih suprotnosti sada izgleda skoro nemoguće. Vujadinović podsjeća da je prije skoro sto pedeset godina Gavro Vučković pisao da se vjerske suprotnosti u BiH mogu prevazići samo „izobraženjem naroda“. Danas suprotnosti nisu samo vjerske, već su one mnogo složenije.

– Ponavljam, zbližavanje među različitim nacionalnim i vjerskim grupama nije proces koji bi trebalo da se sprovodi samo u BiH. To je, može se reći, i evropski pa i planetarni problem – smatra naš sagovornik.

Mržnja nikada nije nestala

Sociolog Ljubiša Rokić ističe da mržnja na našim prostorima nije nikada ni nestala tako da ne trebaju čuditi zapaljivi nacionalistički i šovinistički govori koje čujemo i čitamo svaki dan.

– Profesor Miodrag Živanović je još prije nekih 15 godina govorio o tome kako mržnja nije nestala, već se samo evoluirala. Ona danas ima posve druge obrise. Znači, to više nije ona mržnja u smislu „hajmo ratovati“, već je to mržnja koja se formira i ostvaruje na neki drugi način – ističe Rokić.

On dodaje da bi se situacija mogla promijeniti kada bi političari na svom primjeru pokazali da su spremni za suživot i jednakost i kada bi umjesto govora mržnje širili poruke pomirenja.

– Trebaće nam mnogo godina da izađemo iz ove situacije. Države se stvaraju stotinama godina, a ne za 20 godina. Moramo biti uporni i mnogo truda i rada uložiti da je održimo – kaže Rokić.

On ističe da posebno treba raditi na mladima kako bi se stvorila zajednica koja će promovisati ljudske vrijednosti.

Srpskainfo

Preporuka

Bošnjaci odugovlače formiranje vlasti -Republika S...
views 11
Taman kada se pomislilo da se usvajanjem Izjave o principima za formiranje Savjeta ministara bar malo odmaklo u pregovorima, na površinu su isplivali ...
Kadrovska ukrštenica u Srpskoj – kome će pri...
views 87
Dok dio političke scene u Sarajevu čini sve da se vlast ne formira -taj posao Republika Srpska je davno obavila. Sada im je u fokusu raspodjela funkci...
Advokatski tim posjetio Karadžića – nove por...
views 97
Upkos drakonskoj kazni, nekoliko časova, nakon izricinja presude, prvi predsjednik Republike Srpske, posalo je poruku svom advokatu da su srpski narod...
OTVORENO PISMO Srpske žrtve traže zaštitu instituc...
views 125
Bivši logoraši i porodice nestalih Srba iz srednjeg Podrinja i Birča uputili su danas otvoreno pismo medijima i institucijama Republike Srpske u kojem...
“OVO JAČA NAŠ ŽIVOT” Mišković i Dodik otvorili NAJ...
views 630
Najveći tržni centar u BiH “Delta Planet” otvoren je danas u Banjaluci. Umjesto klasičnog presijecanja crvene vrpce, Miroslav Mišković, vlasnik kompan...
Lazanski: BiH nakon presude udaljena od pomirenja
views 24
Vojnopolitički analitičar Miroslav Lazanski ocijenio je da je presuda prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću udarac prema Srbima kao n...