Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je oštriju borbu protiv kriminala i korupcije i drakonske kazne za počinioce krivičnih djela, uključujući i doživotnu kaznu zatvora.

Vučić je nakon sjednice Nacionalnog savjeta za bezbjednost rekao da su najavljene mjere u skladu sa evropskim zakonodavstvom.

Država je odlučna da pobjedi najteže oblike kriminala i korupcije povećanjem minimalnih i maksimalnih kazni za počinioce najtežih krivičnih djela među kojima su silovanje, nasilje u porodici i ubistva, rekao je predsjednik Srbije.

– Ubistvo je danas od pet do 15 godina robije, a biće od 10 do 20 godina. Minimalna kazna je dvostruko veća, za 25 posto veća i maksimalna kazna, pa neka gledaju, rekao je predsjednik Srbije.

Kazne za nasilje u porodici biće povećane od 35 do 50 odsto, a biti narkodiler u Srbiji bilo je veoma isplativo jer su presude za ovo krivično djelo postale izuzetak, rekao je Vučić, od šest mjeseci do šest godina.

– Čak 61,11 izvršilaca ovog krivičnog djela je dobilo uslovnu osudu. Samo 25, 93 bilo je osuđeno na kaznu zatvora , pri čemu je najveći broj njih 54,76 posto dobio zatvorsku kaznu ispod zakonskog minimuma, istakao je Vučić.

Maksimalne presude za krivična djela gotovo se nikada nisu izricale. Usavajanjem novih mjera presude će biti znatno oštrije, a sudski procesi moraće da budu završeni u roku godine dana kako bi bila izbjegnuta mogućnost zastarjevanja predmeta, najavio je Vučić.

RTRS