Bivšem američkom marincu, pripadniku elitne jedinice “Foke”, Danijelu Dejvidu Korbetu i još trojici srpskih državljana optuženih za nedozvoljeno nošenje oružja 30. januara će početi suđenje pred Višim sudom u Beogradu.

Suđenje će biti javno, a Korbet će biti priveden iz Okružnog zatvora u Beogradu gde se nalazi od hapšenja 31. januara prošle godine.

Pored njega, na optuženičkoj klupi naći će se N. V., N. P. i N. A.

Svi se terete da su počinili krivično delo nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih materija, za koje je zaprećena kazna zatvora do 12 godina.

Danijel KorbetFOTO: RAS SRBIJA
Danijel Korbet

Korbet je uhapšen 31. januara u jednom stanu na Novom Beogradu, kada je kod njega pronađen pištolj CZ-99 sa izbrisanim brojem i od tada je u pritvoru.

On je inače bio zaposlen u firmi “Rejven militari”, čiji je suvlasnik Džej Futlik, nekadašnji specijalni asistent Bila Klintona.

Bio je pripadnik Tima 6, elitne jedinice američkih marinaca, poznate kao “Foke”, a nedavno su se i američki mediji bavili ovim slučajem protiv njega.

Pripadnici “Foka” sprovode tajne antiterorističke operacije, ima ih oko stotinak, a baza im se nalazi u Dem Neku u Virdžniji i poznati su kao mornarička grupa za specijalne ratne operacije (DEVGRU).

Pored ostalog, locirali su i ubili vođu Al Kaide Osamu bin Ladena 2011. godine u Pakistanu.

Mornarički Tim 6 toliko često sarađuje sa američkom kontraobaveštajnom agencijom da ih ponekad zovu “pretorijanska garda” CIA, navode svetski mediji.

Poznat pod nadimkom “Prljavi”

“Blic” je pisao o detaljima iz života ovog misterizoznog čoveka obučenog za ubistva. Naime, Korbet je pre dolaska u Srbiju radio za kontroverznu američku firmu “Spear Operations Group”, specijalizovanu za atentate na visokorangirane osobe u ratnim i kofliktnim zonama širom sveta.

Kako otkriva američki sajt “Buzzfeed News”, Korbet je u ratom razorenom Jemenu šest meseci radio na zasad nepoznatim poslovima za “Spear Operations Group”, koju finansiraju Ujedinjeni Arapski Emirati zarad visokorizičnih akcija ubistava islamističkih političkih lidera i politički angažovanih sveštenika.

Abraham Golan, direktor “Speara”, početkom 2018. doputovao je u Srbiju sa Korbetom, koji je uhapšen već 31. januara. Golan je za američke medije odbio da komentariše zbog čega je posetio našu zemlju, kao i detalje ovog slučaja.

Američke “foke” i Američka ambasada su takođe, kako piše “Buzzfeed News”, odbile da komentarišu slučaj. Štaviše, izvori “BuzzFeeda” kažu da je Korbet ambasadi uskratio ovlašćenje da otkriva bilo kakve detalje

Korbet je, kako piše “BuzzFeed”, poznat po nadimku “Prljavi” i dosad se borio u Iraku i Afganistanu, navela su tri različita izvora koja su upoznata sa njegovim vojnim dosijeom. Bio je pripadnik Tima 5 američkih “foka”, od 2004. do 2007. godine, a potom je naredne tri godine bio pripadnik Tima 6, elitne jedinice američkih marinaca.

Izvor BuzzFeed-a otkrio je da je Korbet od 2012. godine rezervista u mornaričkoj jedinici Tim 17 i da po potrebi može dobiti pristup “top secret” informacijama američke vojske.

Blic.rs