Fudbalski savez BiH letos je administrativnim putem ostavio zenički Čelik u Premijer ligi, a uskratio takmičarsku licencu banjalučkom Borcu izbacivši ga iz elite.

Piše: Slavko BASARA

Banjalučani su rezultatski ostali, a Čelik ispao. Fudbalski savez Republike Srpske se po ovom pitanju nije oglasio iako je izgubio jedan klub u premijerligaškom karavanu, pa umesto četiri u sezoni 2018/19. ponovo ima samo tri.

Pre dva leta bila je obrnuta situacija: Borac je takmičarski ispao, ali je javnosti i Savezu ponudio čvrste dokaze da su Zeničani falsifikovali licencu, međutim FS BiH je, uz podršku srpskih delegata u “zajedničkoj kući fudbala”, ponovo bio na strani kluba s “Bilinog polja”. Tada još sarajevska “Grbavica” nije bila završena za utakmice “Zmajeva”, FS BiH nije želeo rat sa Zeničanima i navijačkom grupom “Robijaši”, pa su Banjalučani ispali kolateralna šteta.

Sada se Savezu sve počelo da obija, ponovo, o glavu!

Velika dugovanja prema igračima i nesređena situacija u klubu iz Zenice, već na startu zimskih priprema, nagoveštavaju da će Čelik imati velike probleme, najavljen je i štrajk, na prozivci nije bilo turskog stručnjaka Adnana Orneka, nezadovoljstvo je ogromno… Nagomilani problemi počeli su da ključaju, Čelik je sve više u živom blatu. Moguće je čak i da prvenstvo ne bude regularno.

Slične stvari se i ove zime događaju na “Bilinom polju”, ponavlja se prošlost, a odgovorne institucije fudbalskog sistema “Dejtonske zemlje” same su sebi zakoplikovale situaciju, koju bi, u prvom redu, možda mogao da objasni novi generalni sekretar Adnan Džemidžić. Naime, kao višegodišnji šef odelenja za licenciranje Fudbalskog saveza BiH, koji je dobijao “packe” od nadležnih tela i komisija Evropske fudbalske unije, trebalo bi da upozna javnost kako su to Zeničani u prethodnom periodu dobijali takmičarske licence?

Ili će, i dalje, u službi svoje političke partije – SDA, koja ga je i postavila na odgovornu funkciju pritiskom na predsednika Elvedina Begića, nastaviti da falsifikuje istinu?!

Zaključak je više nego jasan: Borac nije miljenik Saveza kao Čelik. Klubovi iz Republike Srpske u FS BiH nemaju isti tretman kao oni iz Federacije BiH.

Može li takav Savez, koji radi mimo načela Dejtonskog sporazuma, uopšte da opstane? Šta u Sarajevu predstavljaju srpski delegati u telima i komisijama “krovnog” Saveza?

Hoće li Čelik “ukopati” FS BiH?

Sportski žurnal