Epl je uspio da uplaši svoje korisnike nakon što je Tim Cook poslao pismo investitorima. Između ostalog, napisao je da je prodaja novih Ajfona premala, i kao razlog spomenuo je činjenicu da ljudi jednostavno poprave stari kada se pokvari, umjesto da odmah kupe novi model.

Epl ima dugu istoriju da sprječava ljude da popravljaju kvarove na mobilnim telefonima, tako ih ohrabruju da kupuju nove.

Oni su se borili protiv zakona koji bi omogućio tehnološkim kompanijama da informacije o popravci budu dostupne javnosti i da obezbijede dovoljan broj rezervnih dijelova, prenose Motherboard i index.hr.

Oni takođe ne prodaju rezervne dijelove za iPhone, tužili su vlasnika servisa u Norveškoj koji je popravio Ajfon, sarađujući sa Amazonom da bi spriječio preprodaju svojih uređaja preko tog sajta. Pored toga, mnogi korisnici su sumnjali da Epl namjerno usporava baterije na Ajfonima kako bi na kraju vlasnici zbog sporosti uređaja kupili novi.

Nikada nisu priznali da ne žele da njihovi korisnici popravljaju svoje uređaje, ali su rekli da su “previše složeni za popravke”. Iako su neko vrijeme mogli da zamijene baterije na iPhone-u za oko 25 evra, ova opcija je ukinuta posljednjeg dana decembra 2018. godine.

“Iako su makroekonomske promjene na nekim tržištima ključni faktor u padu prodaje Ajfona, vjerujemo da faktori kao što su oni kod nekih korisnika koriste mogućnost da zamjene baterije po nižim cijenama”, piše Cook.

Ova vijest je prilično razjbesnila korisnike koji su izrazili svoje nezadovoljstvo na društvenim mrežama.

“Pravo rješenje je da prestanite da kupujete Epl proizvode i problem je riješen”.

ATV